Стабилизират ли се пазарите на петрола?

Коментар на Никълъс Гартсайд от JP Morgan Chase Bank

Залез на фона на  пътническия терминал на летището в Йокохама; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Залез на фона на пътническия терминал на летището в Йокохама; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Никълъс Гартсайд, Главен информационен мениджър в JP Morgan Chase Bank с коментар за бъдещето на петрола и японската икономика.

Говорим си за случващото се в страните от Близкия Изток - те правят нещо, което до преди 10 години изглеждаше немислимо - преход към среда без петрол. Имайки предвид това, как виждате петрола в краткосрочен план, мислите ли, че суровините достигнаха дъното?

Според нас петролът ще остане на нива между 40 и 50$ и мисля, че търсенето и предлагането са доста по-синхронизирани. Другият фактор е... вижте ситуацията в Иран - там добива е около 1 млн. барела на ден. Това спомага за баланса на пазара - така че очаквайте стабилност, но на по-ниски нива. 

Какво означава това са по-широката икономическа ситуация? Някои от предимствата, за които се говореше поради ниските цени на петрола не се материализираха за страните-производителки по начина, по който хората очакваха. 
 

Това е въпросът за 1 милион долара. Всеки си мислеше, че потребителите ще спечелят много от спада на петрола. В действителност, те го спестиха. А го спестиха, защото нивата на задлъжнялост все още са много високи и най-важното - заплатите на потребителите не се увеличават. Ако видите увеличението на заплатите в развития свят, то е много минимално.

Централните банки, както и много други органи трябва да се справят с това - тази седмица предстоят срещи на Фед и Японската централна банка - какво очаквате от японците. Тази сутрин имахме страхотни новини в сайта на Bloomberg за действията на Японската централна банка, пазарите на акции в страната, техният размер и присъствието, което имат в борсово търгувани фондове. Какви са очакванията ви, къде японците могат да открият следващата порция стимули?
 

Мисля, че това, което се случи през януари поставя този контекст - тогава, те разочароваха пазарите и в момента рискът е да не използват прекомерна сила. Така че очаквайте намаления в лихвените проценти, както и повече количествени облекчения, но най-важна остава валутата. Когато погледнете и към нея, тя трябва да поевтинее, за да има ефект и Абеномиката.

Да, тя трябва да поевтинее, но как могат да го постигнат? Това е една графика, която използваме през последните няколко дни и тя ни показва някои от действията, които японците вече предприеха. Това е реалния обменен курс - движенията нагоре показват засилването на валутата през последния около месец, без да отбелязваме това, което стана в петък. Всичко това се случва въпреки мерките, които японците вземат и отрицателните лихви. Защо става така - дали защото вече не става дума за валутата или защото действията им не успяха да отслабят валутата?
 

Не, мисля, че виждаме закона за намаляващата доходност с всички тези политики на централната банка и това значи, че трябва да правят много повече. Замислете се какво направи ЕЦБ и наистина изненада пазарите и колко агресивни бяха в различните им действия. Това е намекът на Японската централна банка за този месец. 

 

 

Последни новини
Още от Новини