Ситуацията за китайските банки се влошава

Очаква се правителството да намали нивото на изискуемите провизии като процент от лошите кредити

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

През седмицата ни очакват финансовите резултати на някои от най-големите китайски банки. Шери Ан от Bloomberg коментира темата с кредитните институции във втората по големина световна икономика и проблемите, пред които са изправени те.

Какво можем да очакваме?

Говорим за обичайното забавяне в Китай и растящия необслужван дълг. В момента обаче основният фактор, който оказва влияние върху печалбите на банките, е колко провизии отделят те, за да се справят с необслужваните кредити. Говорили сме за това покритие на лошите кредити за големите банки с провизии, което вече пада до изискуемия минимум от 150% от необслужавания дълг. Процентът на покриване на лошите кредити в четири от петте големи банки падна до малко над тази граница от 150% в края на миналата година. Това се случи дори след като беше увеличен обемът на провизиите.
За Bank of China процентът е 153%, за ICBC съотношението падна до 156%. Говорим за забавянето, за ръста в необлужваните кредити. Комбинираната печалба на петте най-големи банки може да отбележи спад от 3% през 2016. Да вземем за пример ICBC. Печалбите им вече започнаха да изстиват. Прогнозите показват, че през тази година за първи път може да има спад в печалбите за годината, откакто компанията излезе на борсата през 2006. Ключов фактор в този аспект ще бъде дали паравителството ще понижи това минимално изискване.

Но могат ли да го направят?

Забавянето на икономиката може да накара правителството да облекчи това изискване, като контрациклична мярка. Това казват анализаторите. През февруари вече излезе информация, че китайският кабинет е обсъждал понижаване на отношението, докато регулаторната комисия ще реши кога точно това да се случи и какво да бъде понижението. От наши източници научихме, че тези големи банки вече са използвали отношение от около 120% за бюджетите си за 2016. Необслужваните кредити на банките в Китай обаче са на най-високо ниво от 10 години, така че това служи като предупреждение. Fitch казва, че това може да постави под въпрос регулаторната рамка на Китай.  

 

Последни новини
Още от Новини