Премиерът Вучич отново с мнозинство в Сърбия

Предсрочните избори бяха спечелени от Прогресивната партия

Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Александър Вучич, премиер на Сърбия. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Прогресивната партия на сръбския премиер Александър Вучич печели мнозинство в предсрочните парламентарни избори в западната ни съседка.  По този начин Вучич си осигурява нови 4 години, в които ще може да проведе необходимите реформи и да изведе страната по-близо до приемане в ЕС, каквато е неговата цел.

Това бяха втори предсрочни избори, свикани от управляващите в Сърбия от 2012 насам. При преброени 83% от гласовете Прогресивната партия печели 48,3% от гласовете, което ще и даде мнозинство в 250-местния парламент. На второ място остава Социалистическата партия с 11,4% от гласовете, а ултранационалистическата Радикална партия остава трета полиитческа сила с 8% от гласовете.

Вучич пое ангажимент да продължи с икономическите реформи, подкрепяни от МВФ, като трябва да спре с държавната подкрепа за нерентабилни компании, да свие публичната администрация и да либерализира пазарите в страната, чието население наброява 7,2 млн. души – сходно с това на България. По този начин Вучии се справи с конкуренцията на националистите, които не искат Сърбия да влиза в ЕС, а да задълбочи връзките си с Русия.

„Сърбия ще продължи европейския си път. Ще се опитаме да го ускорим, но също ще поддържаме традиционните си връзки с Русия и Китай, и разбира се САЩ“, каза Вучич след като си гарантира победата в изборите.

По предварителни данни поне още две партии прескачат бариерата от 5% за влизане в парламента.

Чрез свикването на предсрочни избори Вучич на практика си осигури повече време, в което да управлява и да има време да осъществи реформите, тъй като ако не бяха свикани избори сега, той щеше да има само 2 години от мандата си. Част от реформите са непопулярни и могат да се отразят негативно на популярността на кабинета сред сръбските граждани в краткосрочен план.

Сърбия е една от най-бедните страни в Европа, като БВП на глава от населението изостава в сравнение с този на бившите комунистически републики. Безработицата в страната надхвърля 18%, докато средната работна заплата е $407.

Целта на Вучич е до 2020 страната да влезе в ЕС.

Опозиционните лидери не бяха доволни от резултатите.  „Няма свобода и демокрация в Сърбия“, каза Санда Рашкович, лидерът на проруската Демократична партия на Сърбия.

Преди изборите Вучич каза, че ще сформира коалиция дори да спечели мнозинство, за да събере по-сериозна подкрепа за реформите.

Данните показват, че към момента в Сърбия има 500 губещи държавни предприятия, които изсмукват от бюджета по $1 млрд. годишно. 

Последни новини
Още от Новини