Philips избира IPO за бизнеса си с осветителни тела

Това влоши финансовите резултати на производителя

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Холандският производител на електроника Royal Philips NV очевидно предпочита да се раздели с бизнеса си с осветителни тела чрез първично публично предлагане (IPO).

Главният изпълнителен директор на компанията Франс ван Хурен смята, че  Philips е на прав път по отношение на разделянето на бизнеса си с осветление. С подобряването на сантимента към фондовите пазари едно евентуално първично публично предлагане става все по-възможно, смята той, цитиран в прессъобщение.

Акциите на компанията поевтиняха с 4,3 на сто до 75-дневно дъно и към 10,20 часа се търгуват с понижение от 4 на сто до 24,14 евро за лот, пише Investor.bg

За първи път главният изпълнителен директор Франс ван Хутен казва публично, че холандският производител може да предпочете IPO пред частна продажба на дивизията за осветление, която има годишни приходи от 8,3 млрд. долара. Philips, която ще се фокусира върху здравеопазването, досега  запази отворени опциите за това как ще се осъществи продажбата, въпреки че нае шест допълнителни банки и подаде проектодокументи за продажбата на дялове, твърдят пред Bloomberg източници, запознати с темата. 

По-рано през годината Philips се отказа от сделката за бизнеса си с осветление, при която поделението Lumileds тряваше да бъде купено от инвестиционния фонд Go Scale Capital, спонсориран от GSR Ventures и Oak Investment Partners. Фондът трябваше да придобие дял от 80,1 на сто от бизнеса на Philips с LED компоненти и автомобилно осветление срещу 2,8 млрд. долара, но двете страни в трансакцията не са успели да разсеят опасенията на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS). 

Холандският концерн смята да слее в една компания подразделенията за потребителска и медицинска техника – HealthTech, а звеното за осветление и осветителни тела да бъде отделено в самостоятелна юридическа структура. Мерките на конгломерата са последната и най-значителна стъпка на компанията в усилията ѝ да се фокусира върху дейностите с по-висок марж. Това вероятно поставя края на холандската група като мащабен конгломерат, който продава всичко – от самобръсначки през крушки за осветление до болнични скенери, отбелязва WSJ.

Иначе компанията продължава да се възползва от своето поделение за медицинска технология. Преди всичко благодарение на доброто представяне с уреди като компютърни томографи и скенери за ядрено-магнитен резонанс приходите на концерна скачат през първото тримесечие на годината скачат с 3 на сто на годишна база до 5,52 млрд. евро, заяви компанията в свое съобщение.

Оперативната печалба преди лихви, данъци и специални ефекти (Ebita) скача с 14% до  374 млн. евро. Заради натоварвания, свързани с разделянето на концерна обаче чистата печалба възлиза на 37 млн. евро – едва една трета от печалбата преди година. 

Последни новини
Още от Новини