Неочаквано влошаване на бизнес климата в Германия през април

Индексът на Института за икономически изследвания отчита спад от 106,7 до 106,6 пункта

Служител на FinTech Group AG, Франкфурт, Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Служител на FinTech Group AG, Франкфурт, Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Нагласите сред германския бизнес се влошават изненадващо, макар и леко, през април, като губят инерцията, набрана през миналия месец. Индексът за бизнес климата на Института за икономически изследвания (Ifo) се понижава от 106,7 до 106,6 пункта през април, а очакванията бяха за ръст до 107,1 пункта, съобщава Investor.bg

Мюнхенският институт изчислява основния си индекс на база оценките на компаниите за актуалната ситуация в икономиката и перспективите за следващите шест месеца. Фирмите участници в анкетата са около 7000 и са от сферите на производството, строителството, търговията на едро и дребно.

Подиндексът за актуалната ситуация се понижава от 113,8 до 113,2 пункта, като очакванията бяха за стойност без промяна спрямо март.

Измерителят за очакванията на бизнеса пък нараства от 100 до 100,4 пункта, което е под очакванията за повишение до 100,9 пункта.

"Настроенията в германската икономика остават позитивни. Въпреки че компаниите са по-малко доволни от сегашната ситуация, бизнес очакванията им се подобряват", казва Клеменс Фюст, президент на института.

"В производството бизнес климатът се подобрява, плановете за продукция са разширени значително. При продажбите на едро и дребно имаме значителен спад, но все пак стойността остава над дългосрочното средно нива", допълва той. Икономистът посочва още, че в строителството индексът се повишава, което се дължи предимно на по-добрите оценки за сегашната ситуация.

През миналата седмица беше публикуван друг ключов измерител за състоянието на германската икономика – индексът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който отчете повишение. 

Последни новини
Още от Новини