Китай планира второ летище в град Ченгду

Градът става третия с две летища след Пекин и Шанхай

Пътнически самолет на компанията Lufthansa на обновения терминал на летището в Мюнхен; Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Пътнически самолет на компанията Lufthansa на обновения терминал на летището в Мюнхен; Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Китай планира да похарчи до 71,9 млрд. юана (11 млрд. долара) за второ летище в югозападния град Ченгду, за да успее да задоволи нарастващото търсене на въздушен транспорт във втората най-голяма икономика в света. 

Бъдещото съоръжение ще иман три писти, като една от тях ще бъде с дължина от 4,000 метра (2,5 мили) според изказване, публикувано на сайта на Комисията за национални реформи и развитие в понеделник. След построяване на летището, Ченгду, провинциалната столица на провинция Съчуан ще се превърне в третия китайски град с две летища след Пекин и Шанхай. 

Планът беше одобрен през миналата година и ще бъде част от 13-тата 5-годишна икономическа програма на страната, която има за цел да построи поне 50 нови летища до 2020 и почти да удвои съоръженията до около 400 до 2030. Нарастващите доходи и по-евтиното гориво правят въздухоплаването по-достъпно, властите искат да модернизират летищата в 6 по-малки града, включително Ченгду, за да може да функционира като международен хъб като Пекин, Шанхай и Гуанджоу. 

Международното летище Шуанглиу в Ченгду, където Air China Ltd имат вторична база беше 4-тото най-натоварено в страната през 2015, като пътникопотокът се увеличи с 12% до 42,2 млн. според статистика на Администрацията за гражданска авиация в Китай. Това е важна отправна точка към западен Китай, като British Airways, KLM и японските ANA Holdings Inc. са сред чуждестранните компании с директни полети.   
Очаква се до 2025, бъдещото летище в Ченгду ще обслужва 40 млн. пътувания на година, според изявление на правителството. 

Последни новини
Още от Новини