Индустрията се консолидира: Гон

Карлос Гон, гл. изпълнителен директор на Renault Nissan

Nissan New Mobility концептуален модел, представен на автосалона в Ню Йорк, 16 март 2016. Photographer: Ron Antonelli/Bloomberg Nissan New Mobility концептуален модел, представен на автосалона в Ню Йорк, 16 март 2016. Photographer: Ron Antonelli/Bloomberg

Интервю на главния изпълнителен директор на Renault Nissan Карлос Гон за Bloomberg от автосалона в Китай на 25 април 2016. Гон коментира необходимостта от консолидация на автомобилната индустрия, за да посрещне инвестициите, необходими за развитие на електромобилите.

 

Нека започна с колата зад вас - Nissan Tiida, която бе представена на автосалона на 25 април и ще излезе на пазара в края на 2016. Доколко разчитате на правителството да продължи с данъчните облекчения за коли под 1,6, които въведе в края на 2015?

Пазарът върви много добре през 2016, защото всички очакваха забавяне. Ние прогнозиране 5% ръст на пазара в Китай.

Досега имаме 9% ръст в Китай.

В известна степен данъчните облекчения за малки коли помогна на пазара, но той е здрав и без това. Не зависим много от облекченията, но същевременно ги приветстваме.

 

Видяхме продажбите на товарните автомобили за Renault-Nissan - малко под нивата за останалите на пазара в Китай. Защо е така и какво ще направите?

Ние изчистваме базата на LCV, като спираме някои от линиите, които изобщо не са печеливши и не могат да станат.

Същевременно продължаваме да концентрираме усилията си върху други линии.

Можете да очакваме много по-силно предлагане в бъдеще на LCV от Renault-Nissan.

 

Трябва да ви питам за една тема, която засенчва дискусиите на автосалона в Китай. Скандала с вредните емисии. Mitsubishi, това, което чухме от тях. Вие имате партньорство с Mitsubishi. Те ви доставят миниванове. Какво е бъдещето на партньорството на фона на това, което стана?

Първо - Mitsubishi е партньор, но също и конкурент.

Ще изчакаме окончателното съобщение, което ще направят и съобщението от японското правителство, защото тече разследване. Едва след това ще правим изявления и някакви решения.

Разбирате, че в този момент, когато нещата още се развиват - в Mitsubishi и в правителството в Токио, би било нечестно за мен да правя някакви съобщения.

 

Въпреки това доверието в индустрията като цяло е засегнато от този случай.

Мисля, че смесваме различни проблеми - слагаме ги в една и съща кошница. Затова е много важно публиката да разбере, че имаме проблеми от различно естество.

Очевидно проблем с доверието има, когато автопроизводителите разочароват в известна степен клиентите или регулаторите. Това е една категория.

Другата е работата на технологията, която изнасяме на пазара.

Смятам, че не бива да смесваме всичко.

Единственият начин да излезем от ситуацията е да сме напълно прозрачни, въпреки че въпросът е сложен. Трябва да сме много по-прозрачни.

Същевременно да искаме регулаторите в различните страни да са по-ясни за това, което очакват от нас.

 

Знаете, че тестовете, които бяха направени изпълняват правилата на различните власти в страните, където продавате колите си?

Когато става дума за регулации, можем да кажем - говоря за Nissan - че спазваме всички съществуващи регулации.

Защото ако не ги спазвате, няма да можете да продавате колите.

Сега, по конкретни технологии, дизеловите, има това, което наричаме "реални емисии при шофиране", когато резултатите на всички автопроизводители са далеч над нивата на тест. Има някакво недоразумение защо това е така.

Най-доброто решение е да се попитат регулаторите какво очакват като реални данни на емисиите.

Беше направено за Евро 6, Европейската общност дефинира очакванията за реалните емисии на пътя. Това е добре.

Поне сега правилата са съвсем ясни за нас.

 

Очаквате ли по-големи регулаторни реакции на фона на всичко това?

Без съмнение. Обществото се пита какво означава всичко това. Този дебат сред обществото и особено въпросите от медиите налага възстановяване на доверието като се дефинират нивата на емисиите. Това е добре.

Според тази дефиниция зависи от нас да предоставим технологията, която да ги покрива.

 

Вие бяхте едни от първите с Nissan Leaf. Продажбите в Китай обаче са доста слаби. Очаквате ли пазарът на Leaf да се увеличи? И ще има ли ъпгрейд на модела на фона на това, което Tesla пуска тази година?

Това, което днес се продава в Китай са много евтини електромобили. Това се продава. Това ни казва пазарът.

Това означава, че трябва да продължаваме да правим електромобили от високия сегмент, по-разнообразни модели с по-нисък разход - от една страна, но този пазар в Китай още не е развит. Вярвам, че това ще стане.

Втората част на пазара, която днес продава - това са електромобили от ниския сегмент, евтини коли.

Затова ние ще се конкурираме и в двата сегмента.

Засега имаме продукти от високия сегмент електромобили и ще продължим с фината настройка на моделите. Но същевременно трябва да покажем продукт в ниския сегмент и ниска цена. Затова ще работим с нашия партньор Dong Fong и скоро ще излезем на този пазар.

 

Вижте концептуалните модели и новите електромобили и хибриди, показани на автосалона в Пекин от 25 април до 4 май 2016.

 

Видяхме доста внимание към местните брандове електромобили. По отношение на посоката, която поема индустрията, какви инвестиции ще бъдат вложени в промяна на производствените линии, процеса, производството, проучвателната и развойна работа. Колко ще струва? Отделихме средства за тази цел. Колко ще струва трансформацията? Тази революция далеч от бензиновите коли?

Не е революция. Това е нормална еволюция.

Затова индустрията се консолидира.

Точно заради обема на инвестиции, които са нужни, за да имаш мащаб, да можеш да поемеш всички тези инвестиции, без напълно да объркаш плановете си.

Затова индустрията ще продължи да се консолидира.

Така големите играчи в нея ще имат повече свобода да се изправят пред тези проблеми, а и пред регулациите, за да развия цялата технология и да бъдат конкуренти.

Всичко, което виждаме сега налага повече консолидация.

 

Що се отнася до инфраструктурата - това е критична част от въпроса. Когато говорите със законодателите по света, какво чувате? Кои страни и региони ще бъдат най-добре позиционирани, за да създадат инфраструктурата, нужна за развитието на електромобилите?

Без съмнение Китай е една от тези страни.

В Европа някои страни полагат големи усилия и там продажбите на електромобили растат много силно.

Освен това е части на САЩ, но по-скоро според щатски инициативи, отколкото на федерално ниво.

На федерално ниво има много позитивно отношение към нулевите емисии, но разчитаме повече на местните инициативи за инфраструктурата.

Ще бъде дълъг процес, но няма бъдеще без електромобилите, защото ще бъдат абсолютно необходими, ако искаме да изпълним всички ограничения на СО2. Те и сега са тежки, но ще стават дори още по-тежки в бъдеще.

 

Последни новини
Още от Новини