Има ли балон на жилищния пазар в Турция?

Цените на имотите в Турция се покачват почти двойно за последните 5 години

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

На пръв поглед най-добре представящият се жилищен пазар в световен мащаб носи обичайните белези, които са характерни за пазар, при който има балон, пише Bloomberg. 

Способността на турските собственици да погасят своите заеми е ниска на фона на растящите жилищни цени, които се повишават с по-бърз темп от всяка друга страна през миналата година. Рискът във време, в което строителството расте, за да достигне по-голям дял от инвестициите на страната в сравнение с Китай, е свързан със задлъжнялостта на строителите повече отколкото с тази на купувачите.

Делът на кредитите, държани от строителни компании в Турция, расте до рекордни нива през последното десетилетие и достига почти 1/5 от всички корпоративни заеми, според банковата асоциация в страната. Делът на лошите заеми расте, като този на необслужваните такива в строителния сектор скача почти двойно за последните 5 години.

“Ипотечните заеми не са проблем”, каза Еркан Юксал, банков анализатор на базираната в Истанбул изследователка фирма Integras. “Задлъжнялостта на строителите обаче е”, допълва той.

Цените на имотите в Турция се покачиха почти двойно за последните 5 години и скочиха с 18% през 2015, нареждайки се на челното място в глобалния индекс на жилищните цени на консултантска компания Knight Frank. Търсенето беше подкрепено от инвеститори от Близкия изток, търсещи убежище на фона на турбуленциите в региона, и силния ръст на населението, каза консултантът по недвижими имоти.

 

Последни новини
Още от Новини