Икономическото възстановяване на Китай набира скорост

Коментар на Стивън Игъл, Bloomberg в предаването First Up, Bloomberg TV

Стивън Игъл, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стивън Игъл, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайското икономическо възстановяване набира скорост този месец, сочат предварителните данни по някои икономически индикатори за април. Коментар на Стивън Игъл, Bloomberg в предаването First Up, Bloomberg TV.

Не говорим за V-образно възстановяване.

Не. Не е V-образно.

По-плавно е.

Да, по-плавно е. Повече напомня на обърнато J. Малко се извива назад. Все още нямаме официалните данни от Apple, но имаме четири частни гаранции. Една от Китай, три отвъд океана и една, която е обвързана със сателитни изображения. Ще се върнем на това само след секунди. 
Нека се върнем на тези четири гаранции, които сочат, че имаме леко подобрение. До някъде го знаехме, но сега виждаме в гаранциите. Производственият индекс Minxin се покачва до годишен връх, но все пак е под 50. Все още сочи слаба увереност. Непроизводственият индекс също се придвижва, но също е под 50.
Изследването на бизнес увереността MNI се покачва до 50,5. Имаме повече увереност. Отново не е изненадващо, че имаме повече увереност в сектора на услугите, отколкото в производството. 
Това е интересно - Китайският сателитен индекс на производството. Това е компания, която е базирана в Сан Франциско - Space Know. Те проследяват повече от 1000 различни фабрики в Китай и наблюдават икономическата активност, която се извършва във фабриките. 

Имате предвид камиони, които излизат и влизат, за да пренасят материали...

Този индекс е спаднал много слабо, до 48,2. Все още под 50. Има само един позитив, излизац над 50 през миналата година. Така че, говорим за подобрение, но все още не и за възстановяване.Но има напредък при китайското произвоство и икономика. 

Видяхме някакъв ръст, макар и бавен, през март, който може би ще продължи и през април, както казвате. Какво ще означава това за Китайската народна банка.

Знаете, че те имаха тези шест намалявания на лихвените проценти, но за известно време бяха на изчакване по отношеине на изискванията за банкови резерви и направиха някои обратни изкупувания, но като цяло повечето икономики сега, след като виждаме подобрение казват, че бъдем на изчакване. 
Но повечето икономики към момента, тъй като ние имаме подобрение, казват, че ще изчакат. Китайската народна банка ще бъде в изчакване по отношение на намаляването на лихвите. Към момента едногодишния бенчмарк е 4,35%. Рекордно нисък.Това са шестте намалявания на лихвените проценти. Икономистите очакваха понижение до около 4,1-4,2 за четвътрото тримисечие. Но ще имаме едно задържане до тогава.

Последни новини
Още от Новини