Борбата за създаване на китайската Tesla

Жа Юетин също има автомобилни амбиции

BYD e5 на автосалона в Китай. 25 април 2016.  Photographer: Qilai Shen/Bloomberg BYD e5 на автосалона в Китай. 25 април 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Уилям Ли не е типичният, безгранично оптимистичен китайски технологичен предприемач. Да, основателят на стартъпа NextEV Inc. има големи планове да разтърси пазара на електрически коли в Китай с финансовата подкрепа на двигатели на рисковото инвестиране Sequoia Capital и Hillhouse Capital, като гледа на основателя на Tesla Motors - Илън Мъск - за вдъхновение.

Китайското правителство се опитва да подпомага това, което то смята за стратегическа индустрия, с големи субсидии за компаниите и потребителите. То иска продажбите на нови електрически автомобила да надхвърлят 3 милиона бройки на година до 2025 г., в сравнение с 330 000 през 2015 г. Премиерът Ли Къцян, натисна местните правителства и индустриални играчи да ускорят строителството на зарядни станции, които да могат да обслужват 5 милиона електромобила до 2020 г.

В момента, бизнесът с електромобили се доминира от BYD Co., автомобилен производител от Шенжен, в което 9-процентен дял има фонда на Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway Inc., а фирмата държи 18 процента дял от пазара на нови електромобили в Китай. По време на изложението в Пекин, BYD ще покаже новият си джип, който се казва "Юан", по името на китайската династия от 13 век, чиято цена започва от 209 800 юана ($32 368) за хибридната версия. 
 
Tesla също е на пазара в Китай, където се продават Модел S и Модел X, въпреки, че калифорнийската компания би желала да има доста по-голям дял. За първите тримесечия на 2015 г., компанията е продала 3 025 електромобила в Китай, на фона на 11 477 електромобила, доставени от BYD. Китайската компания, която също продава електромобили в САЩ, Германия и Япония и надмина Tesla през май, за да стане най-големият производител на нови електромобили в света.

Успехът на Tesla в САЩ, както и разработките на автономни автомобили от Apple и Google също привличат всякакви технологични компании на китайския автомобилен пазар, който е най-големият в света. Някои хора, виждат колите да се развиват като "платформи за мобилни услуги", в които пътниците ще получават данни и услуги, а не само ще се транспортират от точка А до точка Б.

Тази визия определено трябва тепърва да изчисти подробностите, но много от технологичните компании вече се включват в надпреварата. Производителят на електроника Foxconn Technology, порталът за интернет услуги Tencent и компанията China Harmony New Energy Auto създадоха общо предприятие, което да произвежда алтернативни електромобили. Това партньорство има за цел да използва силните страни на участниците му: веригата за доставки на компоненти на Foxconn, телематичните системи на Tencent, които подобряват съврзаността на автомобила и мрежата за следпродажбено обслужване на  Harmony Auto за електроавтомобили. През януари, Даниел Кирхерт, шефът на Infiniti в Китай, се включи в това партньорство.

Китайскията милиардер, Жа Юетин, също има автомобилни амбиции. Председателят и основател на Le Holdings Co., която произвежда телевизори, смартфони и предлага онлайн услуги, е основен инвеститор в компанията Faraday Future, което строи фабрика с площ 900 акра край Лас Вегас, Невада. LeEco, която е разработила собствени електромобили, се готви да кандидатства за разрешение за производство в Китай, а също планира производство на коли и зад океана.

"Традиционните автомобилни производители се отнасят към колата, като 95 на сто уред за транспортиране,” казва Ли. “Колите на Tesla може би имат 20 до 30 процента съдържание, което не е свързано с транспорта," каза той, като говори за такива неща като мобилна свързаност и екрани-чувствителни на допир, които дават дотъп до услугите за поддръжка на колата.  "Целта ми е да увеличим този дял до над 50%.”

NextEV произведе състезателна кола за Формула E, но все още не е разкрила плановете си за пускане на електромобили, насочени към потребителския пазар. Междувременно, в надпреварата се включват върволица от технологични компании, които искат да докажат, че могат да са играчи при автомобилите в Китай.

Вижте концептуалните модели и новите електромобили и хибриди, показани на автосалона в Пекин от 25 април до 4 май 2016.

Последни новини
Още от Акценти