Uber плаща $100 млн. обезщетение на недоволни шофьори

Ще има промяна и в политиката по отношение на бакшишите

Приложението за споределени пътувания Uber. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Приложението за споределени пътувания Uber. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Най-голямата компания в сферата на споделената икономика – услугата за споделени пътувания Uber – ще плати $100 млн. на свои бивши и настоящи шофьори в Калифорния и Масачусетс, за да избегне процес по обвинения, повдигнати от тях. 

Шофьорите на Uber повдигнаха обвинение срещу компанията, казвайки, че неправилно са били третирани като независими изпълнители по договор (аналогично на изпълнител по граждански договор б.р.), а не като формални служители, изисквайки обезщетение за реализирани разходи и неполучени бакшиши. С цел да избегне разрастване на случая и евентуална загуба на стотици милиони долари, Uber реши да се споразумее за обезщетение на стойност $100 млн. Дори след споразумението обаче шофьорите на Uber продължават да бъдат определяни, като служители на граждански договор. 

Случаят е интересен от гледна точка на споделената икономика и компаниите в нея като цяло и показва, че и други компании от сектора може да имат проблеми.

Любопитен и още един аспект от споразумението, а именно, че Uber е поел ангажимент да уведоми клиентите на компанията по-ясно, че бакшишите не са включени в цената на услугата и да даде одобрение за доброволни бакшиши. 

Политиката около бакшишите в Uber винаги е била интересна тема. Компанията се опитва да се разграничи от обикновените таксиметрови компании, като в ранните си дни през 2011 на уебсайта ѝ пишеше, че бакшишите са включени в цената на услугата. Започнаха оплаквания от шофьорите, а към настоящия момент позицията на Uber е, че няма нужда да се оставят бакшиши. Компанията няма да въведе в приложението си опция за оставяне на бакшиш, каквото има в основния конкурент на компанията – Lyft. 

Вероятно споразумението с шофьорите от Масачусестс и Калифорния ще накара повече от тях да искат бакшиши, като въпросът е дали с времето Uber няма да се приближи прекалено много до традиционните таксиметрови компании по цена и качество на услугата. 

 

 

Последни новини
Още от Новини