Lloyds обмисля по-сериозни съкращения на работни места

Британската банка може да съкрати над 9 хил. работни места в опит да се справи с ниските лихвени проценти

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската банка Lloyds Banking Group обмисля да съкрати над 9 хил. работни места до края на следващата година, предава Bloomberg, цитирайки запознати с въпроса източници.

Финансовата институция може да съкрати повече работни места спрямо първоначално заявените в тригодишния си план, с който цели оптимизиране на разходите.

Главният изпълнителен директор на компанията Антонио Орта-Осорио се опитват да намали разходите с оглед на поддържаните от BoE лихвените проценти на рекордно ниски нива, които удрят върху печалбата на банката още повече на фона на опасенията за забавяне на икономическия растеж. Банките по целия свят от Barclays Plc до Citigroup съкращават работни места, освобождават се от активи, носещи по-ниска доходност, и оптимизират разходите си в опит да стимулират печалбата на фона на затегнатите банкови регулации.

Напредъкът на британската банка в съкращаването на 1 млрд. паунда от годишните разходи до 2017 надмина очакванията й, след като общият брой на служителите спадна с 2% до 75 306 през 2015 и разходите бяха съкратени с 373 млн. паунда.

Британската банка отчита тези резултати, след като следваше стратегията си, базираща се на прогнозата, че Английската централна банка ще повиши основната си лихва до 2,5% до края на следващата година. Сега Lloyds очаква повишаване на лихвeния процент до това ниво през 2019, което същевременно ще се отрази върху печалбата на банката. Английската централната банка остави основния си лихвен процент непроменен на нива от 0,5% на последното заседание през април, припомня Bloomberg.  

Последни новини
Още от Новини