Хедж фондовете залагат на по-слаб долар за първи път от юли 2014

Трейдърите не очакват Фед да вдигне лихвените проценти на заседанието си следващата седмица

Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Хедж фондовете и други големи спекуланти залагат на по-слаб долар за първи път от почти 2 години насам, пише Bloomberg.

Късите позиции в долари надвишават дългите позиции с 21,567 контракта нетно през седмицата до 19 април, показва докладът на Комисията по търговия със стокови фючърси, публикуван в петък. За първи път от юли 2014 данните не показват нетни дълги позиции в долари спрямо други осем основни валути.

Доларът беше печеливша инвестиция през последните две години, след като Федералният резерв смени посока към затягане на паричната политика и пристъпи към повишаване на лихвените проценти, докато монетарните стимули в Европа и Япония в допълнение със забавянето на развиващите се пазари, водено от Китай, постави под натиск конкурентните валути. Доларът поскъпна с над 20% от средата на 2014 и достигна най-високото си ниво от 2004 насам към края на януари. Валутата спря възходящата си посока, след като забавянето на икономиката подтикна Фед да намали прогнозите си за растежа и инфлацията и смекчи тона си по време на заседанието през март по отношение на това кога може да се очаква следващо повишение на лихвените проценти.

Bloomberg Dollar Spot, бенчмаркът, който проследява щатската валута спрямо 10 други основни валути, нарасна с 0,4% през тази седмица.

Въпреки че трейдърите залагат нулев шанс Фед да повиши лихвените проценти на заседанието си следващата седмица, според тях вероятността за вдигане на лихвите до декември е 63%.

Последни новини
Още от Новини