ЕС планира да създаде единен черен списък с данъчни убежища

Финансовите министри на страните членки се обединиха около решението да работят за засилване на режима за данъчна прозрачност

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) представи пакет от мерки срещу укриването на данъци, след като финансовите министри се опитаха да се противопоставят на популистките групи, които използват т.нар. „документи от Панама“ (Panama Papers), за да твърдят, че правителствата си затварят очите за неравенството, пише Bloomberg.

Финансовите министри на страните членки на ЕС бяха единни срещу гнева, който Panama Papers надигна срещу тях от Лондон до Мадрид, по време на двудневната си среща. На нея решиха да работят за засилване на режима за данъчна прозрачност и т.нар. черен списък с данъчни убежища, съобщава Investor.bg.

„Рискът от популизъм е истински, ако не действаме достатъчно бързо“, коментира френският финансов министър Мишел Сапен от Амстердам. „Хората ще си помислят, че подкрепяме една нечестна система, с два вида правила. Не можем да подкрепим подобно нещо.“

Изтеклите този месец милиони страници финансови документи от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca, които разкриват милиарди скрити долари в данъчни убежища по света, идват на фона на пробива, който популистките групи направиха към избирателните урни с изказвания, критики и действия против мерките за строги икономии.

По време на срещата си в холандската столица в петък и събота финансовите министри на ЕС се съгласиха да работят заедно за съставянето на съвместен черен списък с данъчни убежища и общи санкции срещу тях. Целта е да се заменят списъците, които всяка страна съставя индивидуално.

Те също така се съгласи да обменят информация за фиктивни предприятия и техни собственици, както и да проучат възможността за въвеждане на по-строги правила срещу укриването на данъци и изпирането на пари.

„Когато бяха разкрити „документите от Панама“, това беше както заплаха, така и възможност“, смята еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. „Опасността е, че обществото ще разбере това като потвърждение, че те (данъчните убежища – бел. ред.) са лоши, че са еднакви. Това очевидно ще подхрани популизма, но това е и необикновена политическа възможност. Това ни дава допълнителни аргументи.“

Глобалният мащаб на разкритията накара четири международни организации – Международния валутен фонд, Организацията на обединените нации, Групата на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – да обединят сили и да предоставят подкрепа и да обменят информация по международни данъчни въпроси.

„Миналата седмица пет големи европейски страни на срещата на Г-20 във Вашингтон постигнаха споразумение за автоматична размяна на информация за истинските притежатели на предприятия. Днес към тази инициатива се присъединиха всички страни от ЕС“, заяви холандският министър на финансите Йерун Дейселблум след неофициалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Амстердам, цитиран от DPA.

Едновременно с това работим по редица данъчни въпроси, добави Дейселблум. Той подчерта, че през последните месеци е постигнато много.

„Постигнахме споразумения по директивите за административно сътрудничество, договорихме се за промяна на кодекса на поведение. В момента продължава работата по пакета от документи за предотвратяване на укриването на данъци. Надявам се, че ще можем да го одобрим на заседанието на ЕКОФИН през май“, изрази надежда той

Последни новини
Още от Новини