EDF планира да емитира нови акции за близо 4 млрд. евро

Най-голямата енергийна компания в Европа възнамерява да предприеме и по-рязко съкращаване на разходите

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Electricite de France SA (EDF) възнамерява да емитира нови акции за близо 4 млрд. евро и планира по-рязко съкращаване на разходите, за да заздрави финансите си. Намеренията на френската компания идват на фона на размишленията дали да продължи със спорен проект за изграждането на ядрена централа във Великобритания, пише Bloomberg.

EDF ще приеме план за увеличението на капитала, което ще зависи от пазарните условия, до последната дата за съставянето на отчета за 2016, съобщава държавната компания, съобщава Investor.bg

До 2020 тя ще продаде и активи за 10 млрд. евро, включително и дялово участие в оператора на френската електрическа мрежа RTE.

Също така най-голямата енергийна компания в Европа ще задълбочи планираните съкращения на оперативните разходи до 1 млрд. евро до 2019.

EDF предприема мерки за заздравяване на своите финанси след седмици на преговори, в които правителството, което държи 85% от капитала, се противопоставяше на желанието за продажба на нови акции за набиране на свежи средства.

В отделно становище френското правителство заявява, че ще запише 3 млрд. евро от увеличението на капитала и че ще приеме дивидентните плащания за 2016 и 2017 под формата на акции. Освен това властите в Париж прогнозират, че продажбата на дела в RTE ще се случи до края на тази година.

Отделно се появиха спекулации относно бъдещето на ядрената централа Hinkley Point, откакто главният финансов директор на EDF Томас Пикемал подаде оставка през март на фона на опасенията, че проектът, оценяван на 18 млрд. лири ($26 млрд.), ще затрудни финансово компанията твърде много.

Въпреки че министърът на икономиката на Франция Емануел Макрон, който подкрепя проекта, каза, че правителството ще рекапитализира дружеството, ако се наложи, някои работници възразиха. Синдикатите заплашиха да съдят EDF, ако идеята за започване на проекта не бъде обсъдена с работниците.

Главният изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви отложи решението за централата Hinkley, което трябваше да бъде оповестено през май, с няколко месеца, за да се консултира с колкото се може повече работници, коментира пред Bloomberg анонимен източник.

Решението се отлага дори когато EDF сключи партньорство с China General Nuclear Power Corp. и си осигури цена на енергията от британското правителство на близо три пъти по-висока цена от текущата за период от 35 години.

Финансите на EDF пострадаха от падналите цени на енергийните източници и увеличената конкуренция, които заплашват паричните потоци, нужни за обновяването на френските реактори до 2025.

Общите инвестиции, включително и новите проекти като този във Великобритания, би трябвало да варират от 12,5 млрд. до 13,5 млрд. евро на година в следващите три години

Последни новини
Още от Новини