Проблемите пред швейцарските производители на часовници

Коментар на изпълнителния директор на Audemars Piguet

Часовник Millenary 4101 на Audemars Piguet на изложението за часовници в Женева; Photographer: Gianluca Colla/Bloomberg Часовник Millenary 4101 на Audemars Piguet на изложението за часовници в Женева; Photographer: Gianluca Colla/Bloomberg

Изпълнителният директор на Audemars Piguet Франсоа-Анри Менамиа с коментар за развитието на компанията и бъдещето на сегмента на луксозните часовници.

 

Много се радвам да приветствам вас и вашите приятели тук при нас. Но знаете ли, мисля, че по последни данни продажбите на часовници тук в Хонконг са спаднали с 30% на годишна база през март. Това е притеснителна тенденция, как ще се справите с нея?

Първо добро утро, продажбите са надолу с около 30%, но не и за Audemars Piguet. Миналата година извадихме късмет и продажбите ни спаднаха със само 5%. Audemars Piguet е една от марките, които може да премине през най-сериозната буря без това да ѝ оказва сериозно влияние и от началото на година до сега се справя добре. Нашата календарна година е от януари до декември и за първото тримесечие отбелязваме печалби спрямо това за миналата година.

Вашите конкуренти включително Piaget, намаляват цените си, за да се опитат да си върнат продажбите, а вие ги повишихте с 5%. Каква е разликата, с какво се различава стратегията, която ви позволява да вървите нагоре, когато другите вървят надолу?

Първото е, че продажбите ни са много добре разпределени в целия свят за разлика от много други компании. Така че докато при други големи производители, продажбите им на часовници представляват 50% от продажбите им в Азия, при нас те са едва 35%. Така че ако нещо не върви в една част на света, винаги можем да балансираме с бизнеса си в САЩ, Близкия изток или дори Европа, така че миналата година беше успешна за нас.

Другото много важно нещо е, че миналата година обявихме, че достигнахме 40 000 часовници и ще задържим тази цифра независимо от всичко през следващите 5 години. Така няма да търсим увеличаване на обемите, а единствено на качеството.

Добре, когато задържите това ниво на запаси и продуктът все още е много луксозен и търсен продукт, хората ще искат да го купуват. Какво търсят хората от такива часовници и този от жълто злато, напоследък много хора говорят за него?

Този часовник беше риск от наша страна, защото не бяхме виждали такъв часовник от 6-7 години и много малко компании все още ги правят. Ще направим ограничен брой от тях, няма да бъде цяла колекция. Пожънахме голям успех на изложението за часовници в Женева, но интересното е, че нито една друга компания не направи такъв часовник, затова всички говорят за нашия. Всички си казват – жълтото злато се връща - така че медиите го харесват, телевизиите го харесват и имаме много добро изложение.

Красиви часовници... Но не са толкова умни, когато не може да ми каже дали да купя цветя за майка си, когато почти съм забравила рождения ѝ ден...

Наричате часовниците ни глупави?

Това са прекрасни часовници...Не бих посмяла да го направя.... но умните часовници, много от вашите колеги се притесняват доста повече от него, отколкото в предишни години. Гледате ли на това като на предизвикателство в луксозния сегмент, особено след като Hermes произведоха каишка за Apple Watch?

Мисля, че това са два коренно различни свята. Имам дъщеря на 20 години, която би си купила този умен часовник, но в същото време, когато за първи път дойде в нашата фабрика в Швейцария и направи двучасова обиколка дойде при мен и каза: татко, това е първото нещо, което ще остане за дълго време. Това не значи, че умните часовници са лоши – те имаха огромно влияние върху нашето общество. Но в крайна сметка има място и за двата вида. Ние правим изключително качествени механизми, а те правят часовници за масите. Може да отидете в заведение за бързо хранене и в ресторант, който има три звезди от Michelin. Ние сме трите звезди на Michelin и аз вярвам, че на света винаги ще има хора, които ще предпочетат такъв тип ресторанти.

 

Последни новини
Още от Новини