Китай разследва измами на производители на електромобили

Крейг Трудел, Bloomberg News

Зареждане на електромобил в Шенджен, Китай. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Зареждане на електромобил в Шенджен, Китай. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Разследване, започнало в Китай срещу производители на електромобили хвърля сянка над точността на данните за продажби в страната, които са двойно по-високи от тези в САЩ. В навечерието на автосалона в Пекин в края на април китайското правителство започна проверка дали не плаща за фалшиви транзакции на местни компании, а резултатите биха могли потенциално да се отразят на плановете за разширяване на Tesla Motors Inc, BYD Co и други производители, съобщава Bloomberg.

Крейг Трудел, Bloomberg News коментира започналото разследване в Китай на производители на електромобили, за които се предполага, че са злоупотребили със субсидиите. Трудел говори от Пекин с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 22 април 2016.

 

Какво ще ни кажете за тази предполагаема измама?

Става дума за Gemsea - те бяха обект на разследване на китайското правителство и освен това видяхме някои ТВ репортажи по-рано тази година. Инспекторите и журналистите откриха, че цеховете приличат повече на плевня с няколко коли и електобуси, минимално количество автоматизация, не това, което бихте могли да очаквате от съвременен завод за автомобили.

Разследващите казват в репортажа, че Gemsea са искали субсидии и дори номера за колите, още преди да са ги произвели.

Това предизвика по-голямо разследване в Китай. Включени бяха и други автопроизводители.

 

Какво смята да прави Китай със субсидиите за производство на електромобили в дългосрочен план?

Една от причините Gemsea да не успее да продаде повече 3700 коли и то през декември, е промяната в правилата за отпускане на субсидии след 2015. Това твърди самата компания. Така обяснява всичките си продажби в края на годината.

Освен понижението на субсидиите през тази година, правителството иска да ги намали като цяло. Обмисля да въведе система, подобна на тази в Калифорния - за да имате право да кандидатствате за субсидия, трябва да сте продали колите си.

Китай смята да въведе подобна система още от 2020.

 

Какво означа това за компании като BYD и дори Tesla?

Това показва, че сме имали нереалистична картина на силното търсене на електромобили в Китай.

Tesla сочи екологичните проблеми в страната и казва, че е много обещаваща за електромобили.

Но според резултатите от разследването може да се окаже, че големият ръст на продажбите през 2015 са по-скоро в резултат на измамите на производителите, както е в случая Gemsea.

Друга компания, за която стана дума днес, BYD, казва, че осъждат подобни измами и че правителството ще преразгледа плановете си за субсидиране на производството на електромобили заради този случай.

 

 

Последни новини
Още от Новини