Борбата на Японските пощи с отрицателните лихви

Коментар на Гарет Алън от Bloomberg

Централата на Japan Post Holdings в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Централата на Japan Post Holdings в Токио; Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Разкажи ни малко за ситуацията с Японските пощи и какво се опитват да направят?

Вчера говорихме с Масатцуго Нагато, който е новият изпълнителен директор на Japan Post Holding, преди това той беше ръководител на банковия отдел. Той каза, че поради отрицателните лихвени проценти от -0.1%, които имаме в Япония, ефектът върху банките е цитирам „управляем“. Като може би загатна, че ако лихвите се понижат допълнително, това вече ще има още по-негативен ефект. Той каза, че ще бъде много важно да нагодят инвестиционните си стратегии. Само банковия сектор има малко над 200 трлн. йени и 40% от тях са в японски правителствени облигации, които се сблъскват с отрицателни доходности, около 70% от пазара се е върнал на негативна доходност. Така че те се опитват да прехвърлят парите си докато облигациите, които имат достигнат падеж. Те не искат да инвестират отново в правителствени облигации, а търсят инвестиции в частни капитали и чуждестранни инвестиционни тръстове за недвижими имоти, както и инфраструктурни тръстове.

Гарет, японското правителство има дял в Japan Post, има ли сигнали от Токио за това какво ще правят, имат ли намерение да го продадат?

Да, когато те пуснаха компанията на борсата, продадоха около 11% от нея и след това холдинга продаде около 11% от всеки от застрахователния и банковия си отдел. Правителството цели да продаде около 50% от компанията ,а срокът за забрана на продажбите след предлагането на компанията на борсата през ноември трябва да изтече на 5 май.

Нагато каза, че те искат да продадат по-голяма част от дела възможно най-скоро, но беше доста сдържат по отношение на графика на тази продажба, поради притесненията за пазара. Трябва да следим компанията през следващите месеци, за да разберем кога и колко ще продадат от нея.

 

Последни новини
Още от Новини