Сорос предупреждава за китайския дълг

Милиардерът прави паралел с кризата от 2008

Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос отправи предупреждение за китайския дълг, казвайки, че поддържания с дългове растеж в страната напомня ситуацията в САЩ в зората на Световната финансова криза 2007-2008. Растежът на кредитирането в Китай през март достигна доста сериозни стойности, като това отново накара Сорос да изрази позицията си по отношение на Китай. Хайди Лун от Bloomberg коментира темата:

Изглежда притесненията около дълговите проблеми на Китай се увеличават.

Да, със сигурност. Сорос не изразява подобна позиция за първи път. Той беше мечи настроен по отношение на Китай и продължава войната срещу властите в страната. Той изрази подобна позиция и в Давос, когато каза, че залага срещу всички азиатски валути, защото твърдото приземяване в Китай е на практика неизбежно. Китайските държавни медии отговориха, казвайки, че греши. Това, което Сорос използва, за да защити тази теза, е корелацията със случилото се в САЩ и ситуацията там, преди всичко да се обърка толкова много и да се стигне до световната финансова криза. По думите му притеснителни са данните за новото кредитиране. През март новите заеми в Китай бяха доста високи нива – $362 млрд. нов кредит беше създаден през миналия месец. По този начин очакванията по отношение на съвкупното финансиране бяха надхвърлени сериозно за втори път през годината, след като това се случи и в началото на 2016. Сорос също предупреждава, че капиталовите отливи, макар и намаляващи, гледайки валутните резерви на Китай, са тласкани от антикорупционната кампания, която продължава да прави инвеститорите много нервни. Отливите на капитали ще продължат, като хората ще продължат да изтеглят парите си от Китай, докато не знаят накъде върви политиката. Сорос предупреждава за развитие на нещата, сходно със случилото се през 2008, особено по отношение на гръцкия дълг. Ще трябва да изчакаме и да видим как ще се развие ситуацията. Сорос обаче продължава с мечи настроената реторика по отношение на Китай.

Да, Сорос запазва позицията си, но и други се присъединяват към него.

Да, все повече гласове казват, че трябва да се направи по-дълбок преглед извън данните за БВП. Вероятно целта за ръст от между 6,5% и 7% ще бъде постигната, защото правителството го иска, но трябва да обърнем внимание на дълга, структурните проблеми и дълговото бреме, което се увеличи от 164% от БВП до почти 250% през миналата година. Fitch се превърна в последната кредитна агенция след S&P и Moody’s, която понижи перспективата пред китайския дълг през миналия месец. Fitch казват, че имайки предвид колебанията в политически аспект, вече не са сигурни доколко отдадени са политиците на осъществяването на структурните реформи. На понижаването на свръхкапацитета и намаляването на задлъжнялостта в икономиката. Ще бъде много трудно да постигнат целевия растеж заедно с реформите. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че Китайската народна банка няма да понижава лихвите до последното тримесечие на годината, защото паричната политика си е свършила работата. Има малка надежда по отношение на това, че не се очаква ново сериозно разхлабване и може да се балансира нивото на задлъжнялостта, което стига опасно високи нива и в същото време да се поддържа растежът.

 

Последни новини
Още от Новини