Продажбите на дребно във Великобритания отчитат най-голям спад от 2014

Британските потребители са станали по-предпазливи заради повишената несигурност преди референдума за еврочленството на Великобритания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат през март най-резкия си спад от две години насам. Изглежда британските потребители са станали по-предпазливи на фона на повишената несигурност преди референдума за еврочленството на Обединеното кралство, предава Investor.bg.

Продажбите на дребно се понижават втори пореден месец и спадът е най-големият от януари 2014, сочат данните на Националната статистическа служба. Освен това понижението е по-голямо от прогнозите на икономистите.

Обемите с изключение на горивото се свиват с 1,6% на месечна база спрямо февруари, когато понижението е било 0,3%. 

Широкият измерител, който включва колебливите продажби на горива, отчита спад от 1,3 на сто на месечна база.

Анализаторите очакваха понижението при базисния показател през март да е 0,3%, а при широкия – 0,1%.

Данните за първото тримесечие спрямо предходното, които са по-добър измерител за тенденциите, показват, че продажбите на дребно без горивата растат с 0,9%, а като цяло – с 0,8%. Това е ръст 28-ми пореден месец.

На годишна база, продажбите на дребно без горива растат с 1,8% през март в сравнение с ревизиран 3,7-процентов ръст през февруари. Общите продажби растат с 2,7% на годишна база.

Въпреки че инфлацията през март беше 0,5% - далеч под целта на Английската централна банка от 2%, потребителите изглежда се въздържат да харчат заради несигурността в икономиката.

Данни на статистическата служба от сряда показаха, че макар и безработицата да остава на ниското ниво от 5,1% през трите месеца до февруари, хората, търсещи работа, се увеличават за пръв път от юли 2015. Ръстът на заплатите остава слаб, като показателят, включващ бонуси, се понижава.

Последни новини
Още от Новини