Наистина ли Google е престъпникът, който ЕС твърди, че е?

Коментар на Боб О'Донъл - президент на Technalysis Research

Логото на Google виси от скелет на Тиранозавър в централата на компанията в Калифорния; Photographer: Michael Short/Bloomberg Логото на Google виси от скелет на Тиранозавър в централата на компанията в Калифорния; Photographer: Michael Short/Bloomberg

Действително ли Google е престъпникът, който ЕС твърди, че е?

Не мисля, ако погледнем това от историческа гледна точка, преди много години имаше дело с Microsoft, което беше за ролята им при компютрите и окомплектоването на браузърите. Тук концепцията е много близка, но има една доста съществена разлика, която според мен е в полза на Google. Има версия на Android, който пораажда спора, която се нарича Android Open Source Projector – AOSP. Ако предпочитат, търговците могат да използват нея, без всичките прикачени услуги на Google. Така че това технически е една възможност. Предизвикателството е, че Google казват: ако искате да продавате версията на Android с всички наши услуги, не може да продавате и тази. Така че те принуждават търговците да вземат решение и наистина повечето клиенти искат версията с инсталирания софтуер на Google. Това е дилемата, пред която сме изправени.

Фактът е, че както и да го е постигнал, Android притежава 80% дял от световния пазар на смартфони. Но каква част от това е честна конкуренция и каква е частта на потребителите, които съзнателно са направили своя избор?

Има аргументи и за двете страни. Истината е, че потребителите са гласували чрез покупката на телефони, които имат услугите на Google. Както казах, има алтернатива, която някои от производителите предлагат, но е факт, че основните играчи, чийто имена са известни като Samsung и LG използват версията на Android с услугите на Google. Честно казано тя предлага по-добро и цялостно изживяване.

Разбира се, това беше аргументът и на Microsoft, който те изказаха преди много време, когато продаваха браузъра си с Windows. В действителност има други програми, които може да свалите. Има браузъри, които не са на Google и дори магазини за приложения. Те, разбира се, са много по-малки, но ще направят разлика, ако Google бъдат принудени да разрешат на търговците да продават версии без тях.

Мисля, че в действителност Google ще запазят огромно влияние, защото хората виждат, че продуктите им работят добре заедно, но да това би дало шанс и на други играчи. Истината е, че това може да отнеме години, през което време пазарът може да се е променил из основи и вече да няма значение, когато бъде взето окончателното решение. Нещо подобно се случи и с делото на Microsoft.

Това значи ли според вас, че можем да решим този проблем с повече иновации?

Мисля, че да. Ако разработим нови видове решения като AOSP - Android Open Source или ако светът се насочи към други устройства освен смартфоните. Разбира се, те са много важни, но ако това решение дойде след няколко години, теоретично ситуацията може да е много по-различна.

Така че според мен може да видим много и различни иновации. Ако нещо се случи бързо, да – ситуацията ще се промени за Google и голяма част от приложенията му, защото те ще бъдат изправени пред взимането на трудни решения. Но в дългосрочен план, що се отнася до потребителите и продуктите, които използват, не мисля, че ще видим съществена разлика за още доста време.

 

 

Последни новини
Още от Новини