Над 50 стартъпа подписват договори за участие в София Тех Парк до месец

Те ще работят в т.нар. Инкубатор, който събира на едно място стартиращи фирми и МСП

Демонстрация на плащане с пръстов отпечатък през Samsung Electronics. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Демонстрация на плащане с пръстов отпечатък през Samsung Electronics. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Повече от 50 стартиращи компании ще подпишат през май договорите си за участие в София Тех Парк. Общо 9-10 от тях са одобрили окончателно условията по договорите си. До края на май месец те ще стартират работа в Инкубатора в рамките на високотехнологичния парк.

Това обяви по време на пресконференция Йолиан Иванов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „София Тех Парк“ АД, пише Investor.bg.

Инкубаторът

Компаниите ще работят в т.нар. Инкубатор. Това е пространство, което събира на едно място стартиращи фирми и малки и средни предприятия. В момента се набират участниците за него, като изискването е те да оперират в следните области: ИКТ, разработване на програмни продукти, изкуствен интелект, природни науки, биотехнологии и здравеопазване, зелена енергия и чисти технологии.

Инкубаторът е мястото, в което фирмите ще получават подкрепа за работа в сферата на иновациите чрез международни проекти. В парка вече са заявили участие и големи играчи, сред които Samsung Electronics. На този етап Google също проявява интерес. В Инкубатора ще се намират и акселераторите, като Eleven, който е потвърдил участието си заедно с цялата група компании, които е финансирал.

Компаниите, които ще попаднат в Инкубатора, трябва да са иновативни и да попадат в предварително обявените области, върху които се фокусира паркът. Минимум 30% от дейността им трябва да е свързана с проучвания и развитие, като поне 30 на сто от работната сила на фирмата трябва да е заета с това. В самия Инкубатор компаниите ще получават подкрепа за различни услуги, включително правни, счетоводни, изготвяне на уебсайтове, менторски обучения и други.

На 11 април „София Тех Парк“ обяви на уебсайта си, че кани стартъпи в своя Инкубатор. Те трябва да изпратят писма за намерение, както и да представят накратко своята дейност. Екипът на Инкубатора проверява дали тя отговаря на фокуса, който е предварително зададен, като кандидатите получават отговор в рамките на седмица. Ако отговарят на всички изисквания, те получават и предложение.

Според Иванов интересът от страна на компаниите е по-голям от възможностите, които се предлагат на този етап. Фирмите в Инкубатора трябва да се стремят към комерсиализация, така че след 3-годишен период да могат да се отделят и да продължат самостоятелно дейността си.

През следващите два месеца капацитетът на Инкубатора ще бъде запълнен, уточни Иванов. В рамките на европейското финансиране се предвижда инкубирането на не по-малко компании до края на 2017 г., уточняват от ръководния екип на „София Тех Парк“.

Лабораторният комплекс

Първият технологичен парк в България разполага със собствен лабораторен комплекс, който обединява 11 лаборатории на територията си, коментира Елица Караджова, председател на Управителния съвет на „Сдружение за научноизследователска и развойна дейност“. По думите ѝ всички те са високотехнологични и напълно оборудвани.

В Биофармацевтичния лабораторен комплекс "БиоФарма" влизат три лаборатории, а в парка се помещават и Лаборатория по биоинформатика "БиоИнфоТех", Лаборатория за 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти, Лаборатория по виртуална и разширена реалност, Лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури", Лаборатория "Изкуствен интелект и CAD системи", Микро Нано Лаб (МИНОЛаб), Лаборатория по киберсигурност, Лаборатория за високопроизводителни изчисления (ЛВИ). От парка уточниха, че изследователската и развойната дейност в лабораториите вече върви.

Иновационният форум "Джон Атанасов"

Иновационният форум е мястото, което ще бъде пресечната точка на всички елементи в „София Тех Парк“. Това е конгресният център на парка, който вече се използва за провеждането на събития. По думите на Иванов всичко това би трябвало да доведе до развитие на икономиката.

Експериментариум

Експериментариумът е музей за деца между 9 и 14 години, който има за цел да „изгражда конструктивния дух на децата“, коментира Иванов. По думите му мястото ще предлага интерактивни игри и забавления в духа на тематиката на парка.

Фази на развитие

Целта на „София Тех Парк“ е да се увеличи иновационния капацитет чрез извършването на обмен на опит, знания и експертиза от страна на бизнеса, университета и учените, подчерта Иванов.

За развитието на парка са предвидени три основни фази. Предварителната стартира през 2011 г. и вече е приключила. Тя включваше изграждането на цялата необходима инфраструктура на парка. Фаза 2 предполага изграждането на модела, по който ще си взаимодействат Инкубаторът, лабораторният комплекс и иновационният форум. Трета е фазата на устойчивост, в която компаниите от Инкубатора, които вече са жизнеспособни, да се отделят, а местата им да бъдат заети от нови, обасни Цветомира Викторова, член на съвета на директорите на „София Тех Парк“ АД.

В момента паркът се намира във втората фаза от развитието му. По думите на Викторова, след като са ясни първите компании в Инкубатора, трябва да се подберат услугите, които да им бъдат предоставяни. Решението ще бъде базирано на профила на компаниите, като се предвижда паркът да помага за привличането на инвеститори, които да работят с фирмите в Инкубатора.

Викторова е категорична, че има голям интерес от компании, занимаващи се с проучвания и научноизследователска дейност към комплекса, като се планира изграждането на допълнителен капацитет за инкубиране на компании.

След финализиране на европейското финансиране основната цел ще бъде „София Тех Парк“ като дружество да продължи да се развива самостоятелно.

Предвижда се в следващите десет дни да се уточнят правилата за избор на оператора на кухненския блок в иновационния форум. До средата на май ще бъдат изяснени и правилата за избор на оператор на инкубатора, като вече има интерес от български и чуждестранни компании. По думите на Иванов е възможно операторът да е консорциум от фирми от страната и чужбина.  

 
Последни новини
Още от Новини