Колко ще поскъпне петролът?

Коментар на Даниел Хайнс, суровинен стратег за ANZ

Рафинерията на Exxon Mobil в Торънс, Калифорния; Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg Рафинерията на Exxon Mobil в Торънс, Калифорния; Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Даниел, да започнем с петрола, през уикенда видяхме тази разривна среща в Доха, а от Ирак дойде информация, че тези преговори могат да бъдат възобновени в Москва. Но кажете ми нещо, в крайна сметка има ли смисъл от едно замразяване?

Всъщност не. Има някои сфери на пазара, за които сме много скептично настроени относно резултата от това замразяване. Според нас всякакво замразяване близо до рекордно високите нива за някои производители няма да промени нищо. Фундаментално и на физическия пазар, това няма да има сериозен ефект. Цените на петрола оттогава показват, че точно това са очаквали и пазарите, така че всякакви бъдещи преговори между производителите за замразяване не биха се отразили особено на пазарите.

Добре, петролът тръгна нагоре през последните дни, в момента е около 45$ за барел, може би няма спешна нужда от постигане на сделка, в сравнение с момента, когато той беше на 26$ за барел например, нали?

Да, със сигурност от гледна точка на тези, които трябва да бъдат ключовите участници в тази сделка и особено Саудитска Арабия изобщо не бързат. Но други членове като високоразходните производители в ОПЕК все още се нуждаят петролът да достигне над 60$ за барел. Важно е да се вслушаме в тези, които искат да видят някаква значителна промяна през следващите няколко месеца. Според нас 45$ изглежда като добра цена и притеснението от ниските цени губи своето влияние.

Ще видим ли ново повишение, много хора го предвиждат, когато стигнем до сезона на активно шофиране в САЩ, какво мислите по въпроса?

Да, със сигурност имаме усещането, че има място за повишение и пазарът трябва да е внимателен да не избърза. През следващите 6 до 12 месеца очакваме пазарът да се ребалансира с намаляването на запасите в САЩ очакваме това да се случи. Но ако повишението се случи по-рано е много вероятно запасите да се задържат високи, което е проблем в последните около 18 месеца. Трябва да сме наясно с тези проблеми и като резултат от тях, може би ще видим тези леки повишения докато не станем свидетели на значителни доказателства в данните, които получаваме, че пазарът се ребалансира бързо. 

 

Последни новини
Още от Новини