Капиталовият пазар в Хонконг в противовес с представянето на икономиката

Коментар на Кана Нишизава от Bloomberg News

Снимка: Jerome Favre/Bloomberg Снимка: Jerome Favre/Bloomberg

Въпреки разочароващите икономически данни нагласите на инвеститорите на капиталовия пазар са оптимистични. Енджи Лау разговаря по темата с Кана Нишизава от Bloomberg News. 

На какво се дължи доброто представяне на пазара, имайки предвид факта, че икономиката не се развива толкова силно?

Очевидно се наблюдава подобна тенденция на фона на новините за икономиката на Хонконг. Някои от факторите, които движат пазара на акции, са свързани с отлагането на темпа на повишаване на лихвените проценти в САЩ, данните за икономиката на Китай, стабилизирането на юана. Всичко това оказва позитивно влияние. Въпреки че оценките се повишават, те все още са относително ниски. Друг фактор, който се отразява върху настроенията на пазарите е факта, че правителството на Хонконг управлява при бюджетен излишък и разполага с фискални инструменти, които могат да бъдат използвани при необходимост. Ако погледнем индекса MSCI Hong Kong, неговото движение не винаги отразява реалното състояние на икономиката. Най-добре представящата се компания тази година е авиопроизводител, чиито приходи се формират най-вече от САЩ. ААE, компания, която има най-голямо тегло в индекса, също така формира по-голямата част от приходите си извън Хонконг.

Това са добри новини. Към какво друго са насочени погледите на инвеститорите, кои сектори са перспективни, ако погледнем индекса Hang Seng?

Инвеститорите показват интерес към сектора на комуналните услуги, тъй като е добра възможност за инвестиция, ако търсите доход от дивиденти. Компаниите с диверсифицирани бизнеси са оценявани високо. Инвеститорите избират също така някои водещи брокерски компании. Друга инвестиционна перспектива, към която насочват поглед, е сектора на имоти, откакто стана ясно, че правителството може да премахне някои охлаждащите мерките, които беше предприело преди известно време.

Каква възращаемост очакват инвеститорите?

Досега дългосрочните инвеститори отчитат относително добра възращаемост в Хонконг. UBS повишиха таргета си за нивото на индекса MSCI Hong Kong до приблизително 17,7%. Техните прогнози за развитието на икономиката обаче не са толкова оптимистични.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини