Избледнява ли подкрепата за американската икономика

Главният икономист за Европа на Standard Chartered Сара Хеуин в интервю на Анна Едуърдс и Манъс Крани в предаването Countdown на Bloomberg TV

Сара Хеуин, главен икономист за Европа на Standard Chartered. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Сара Хеуин, главен икономист за Европа на Standard Chartered. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарните очаквания за лихвените проценти са твърде скромни за едно покачване за Федералния резерв. Президентът на Бостанската банка на федералния резерв Ерик Розенгрен каза, че той и много икономисти от частния сектор предвиждат „много по-здрава американска икономика“, в сравнение с прогнозите, които се използват от финансовите пазари, където инвеститорите очакват Фед да повиши лихвите с около една четвърт на процентни пункта на година през следващите три години. Коментар на главния икономист за Европа на Standard Chartered Сара Хеуин в интервю на Анна Едуърдс и Манъс Крани в предаването Countdown на Bloomberg TV.

 

Розенген твърди, че ако нивата на лихвените проценти се диктуват от пазара, ще се подложи на риск високата инфлация. Искам да обърна вниманието Ви на точките, за да видим това изкачване. Точно това Фед би искал да имаме предвид, че има две повишения на лихвите, които стоят на дневен ред през 2016 година. Но пазарите не вярват на това.

Пазарът не вярва на това. Сигналите, които подава са за едно увеличение с възможност за още едно към края на годината. Разбира се, е много важно да се помни, че вече видяхме няколко знака за засилване на икономиката и точно това е, върху което насочва вниманието ни Розенген. Неговото мнение е, че ставките ще се вдигат. Намираме се в обстановка, в която Фед не иска да види ултрагъвкава парична политика.


Така че, ако пазарът е твърде миролюбив по отношение на повишаване на лихвите, то вие сте още по-меки. Вие се намирате в този край на палитрата.

Да. Ние не мислим, че лихвите изобщо ще бъдат покачвани тази година. В същност виждаме основания за намаляване на лихвите до края на тази година и за това има множество причини. Мислим, че разгръщането, бизнес цикъла в Америка е много зрял. Вече виждаме няколко признака на този матуритет. Кредитна експанзия много се разпростря, подкрепата за икономиката, която бе на лице през последните няколко години мисля, че в момента избледнява и това е видно особено от данните за потреблението.


Казвате, че последните три цикъла са били средно 95 месеца. Ние буквално скрибуцаме, но поставете това в контекста на инфлацията, защото всъщност казвате, че едно от нещата, от които зависи базисната инфлация са наемите и това все още се сблъсква с липсата на буден дух в инфлацията.

Много от анализаторите посочват по висока основна инфлация, като една от причините, поради която на Фед може да му се наложи да направи някакво придвижване. Според нас това е временно. Действията им са свързани с високите наеми, с високите цени на медицинските услуги, но според мен и двата фактора ще започнат да избледняват с напредването на годината. Така че, ако не видим някакво подсилване в областта на възнагражденията, основната инфлация ще остане потисната и Фед няма да има причини да повишава лихвите.


Прогнозите Ви за някои области на икономиката са доста мрачни, а за други сектори се изказвате доста позитивно. Автомобилният сектор показва известна слабост в продажбите напоследък, но броят на продавани коли през последните години винаги се е сочил, като знак за доброто развитие на американската икономика в последно време. Мислите ли, че тази тенденция ще продължи?

Не мисля, че ще продължава. Ние наблюдавахме един постоянен растеж през последните няколко години и това бе източник на растеж. Сега това, което виждаме е доста силен ръст на продажбите на тежкотоварни автомобили, но считам, че това е свързано със строителния бранш. А ние не считаме, че строителството ще остане силен сектор още дълго. Има някои сигнали за стрес в автомобилната индустрия. Отбивите от цените са много високи и има някои сигнали по отношение на наличие на трудно събираеми и лоши кредити. Това е една от особеностите, които ни показват, че икономиката няма още дълго да бъде подкрепяща.


Двете големи грижи на Федералния резерв по отношение на средата очевидно са основните тенденции в световен мащаб и тенденциите при долара. И очевидно връзката между борсата в Ню Йорк и Фед е много важна. Ню Йорк, очевидно, е тясно свързан с Джанет Йелън, председателят на Фед. Йелън посочва, че американската икономика се развива добре. Това са тенденциите на местно ниво, но освен ръст в Америка, гледаме към ръст и в Европа. Така че този дебат за глобалните въздействия върху американската икономика е от критична важност. И това ни връща обратно към състоянието на долара. Той направи хубав дрейф надолу. Според вас тази тенденция ще продължи ли?

Мисля, че притесненията за бъдещето са много очевидни в някои от последните изказвания на Фед. Надскачат се държавните граници. Изтъкват се притеснения, свързани с Китай, както и общата нестабилност на пазарите. Добрите новини са, че всъщност бяхме свидетели на някои по-добри новини от Китай, но не мислим, че това може да се превърне в основна подкрепа за американската икономика. Ясно е, че най-важни са местните фактори и какво се случва с местната икономика. И това, което виждаме, е, че инерцията постепенно ще намалее в течение на годината. Доларът бе повод за тревога...


Точно това виждаме на графиката. Той се свлече.

Това дава известна увереност, но ако американската икономика не е ръководена от експорта, тя ще се ръководи главно от потреблението и от инвестициите, а и единия и другия показател според нас отслабват. 

 

Последни новини
Още от Новини