Гърция ще повиши основната ставка на ДДС

Гърция и кредиторите й са постигнали съгласия по част от данъчната реформа

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Гърция и кредиторите й са постигнали съгласия по част от данъчната реформа, която страната трябва да изпълни, за да увеличи приходите в бюджета, съобщават гръцки медии. Двете страни са се разбрали да повишат основната ставка по данък добавена стойност (ДДС) до 24% от сегашните 23%, предава Investor.bg

Редуцираната ставка от 13 на сто, от която се ползват някои стоки и услуги в страната, обаче няма да бъде променяна. С одобрените мерки в гръцката хазна трябва да влязат 1,8 млрд. евро до 2018.

На практика обаче промяната означава поскъпване на повечето стоки, отбеляза "Катимерини".

Все пак преговорите по данъчната реформа още не са приключили и остават много важните точки, свързани с подоходните данъци. Атина и един от кредиторите - Международния валутен фонд (МВФ) още не могат да се разберат за необлагаемия минимум. В момента не се облагат годишни доходи под 9 550 евро.

Исканията на МВФ са размерът да падне до 8 182 евро, докато гръцкото правителство декларира, че няма да отстъпи под 9 091 евро годишен доход. От Европейската комисия са предложили компромисен вариант намаляването на необлагаемия минимум да влезе в сила от 2018, а размерът му да бъде в рамките на предложението на МВФ.

В момента в Гърция тече и обществено обсъждане на пенсионната реформа на правителството, която пък беше предложена без съгласуване с кредиторите. Тя предвижда увеличаване на социалните осигуровки и нов метод за изчисляване на пенсиите. Срещу плановете на правителството в тази сфера днес (21 април) и утре стачкуват електронните и печатните медии в Гърция.

Прегледът на поредната спасителна програма за Гърция е много важен, защото той ще освободи и свежи парични средства към страната. Надеждите са, че разговорите могат да приключат до края на тази седмица и договорените мерки да бъдат обсъдени на редовното заседание на Еврогрупата, насрочено за 22 април.

Европейските кредитори - ЕК, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), и МВФ също имат някои различия относно пътя на Гърция. Според Фонда страната трябва да реализира икономии за 8 млрд. евро до 2018, за да постигне бюджетен излишък от 3,5%, както е заложено в подписаното през миналото лято споразумение.

За трите европейски кредитора обаче икономиите трябва да бъдат най-много за 5 млрд. евро.

"Моето впечатление е, че МВФ не вярва на нашите цифри", коментира вчера председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По-късно днес ще бъдат публикувани данните на Elstat за изпълнението на бюджета на Гърция през миналата година и очакванията са за излишък в рамките на между 0,6% и 0,7%, тоест между 1,1 млрд. и 1,2 млрд. евро. Евростат вече е заверил тези данни, сочи още "Катимерини".

МВФ от своя страна очаква дефицит в рамките на 0,5% от брутния вътрешен продукт в изпълнението на бюджета за миналата година.

Каквито и да са данните обаче гръцкият премиер Алексис Ципрас вече търси политическо решение на прегледа на спасителната програма, допълва Greek Reporter. Според източници на изданието кабинетът настоява, че нови мерки ще натежат на управлението. Позитивни новини от статистиката пък трябва да бъдат взети предвид при прегледа, смятат още в Атина.

Последни новини
Още от Новини