Драги изрази оптимизъм за инфлацията и растежа

ЕЦБ очаквано остави лихвите непроменени

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

ЕЦБ очаквано остави непроменени лихвите в еврозоната, които понижи през миналия месец. Депозитната лихва остава на ниво от -0,4%, а основната лихва по рефинансирането на баките на ниво от 0%. Обемът на програмата за количествени облекчения също се запазва след увеличението до 80 млрд. евро месечно.

По време на пресконференцията си гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги за пореден път каза, че  може да има нови стимули, ако инфлацията остане ниска. Той обаче каза, че стимулите и мерките, предприети от европейската парична институция работят, като просто трябва им бъде дадено време.

„Ако имаше структурни реформи, ефектите от тези политики щяха да са по-бързи“, каза Драги.

„Важно е да поддържаме подходящо ниво на монетарно разхлабване“, каза още Марио Драги.

Донякъде Марио Драги изненада някои пазарни участници, изразявайки оптимизъм за инфлацията и икономиката на еврозоната, като по този начин не направи опит да понижи стойността на еврото с тона си  по време на пресконференцията.

По отношение на фонда за спасяване на италианските банки Марио Драги каза, че „това е малка стъпка в правилната посока“.

Към 17:08 ч. еврото почти не реагира спрямо долара, като остава на ниво от 1,1298 долара за евро.

 

Последни новини
Още от Новини