Възстановява ли се китайската икономика?

Фан Чък Уан, ръководител инвестиционни стратегии на HSBC Private Bank

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Фан Чък Уан, ръководител инвестиционни стратегии на HSBC Private Bank, коментира забавянето на китайската икономика, паричната политика на PBOC и прогнозите за пазара. Тя разговаря с Хайди Лун, Енджи Лау, Шери Ан и Ришаад Саламат в предаването Asia Edge по Bloomberg TV. 

Смятате ли, че Китай се намира в период на стабилизиране, както каза Гройсман?

Мисля, че, да. В момента Китай навлиза в фаза на стабилизиране на растежа, но все още виждаме колебливи признаци на икономическо възстановяване. Мисля, че все още управляващите трябва да предприемат повече действия, за да осигурят стабилен икономически растеж. Към този момент мисля, че достигнахме дъното на забавяне на китайската икономика, но ключовият въпрос е как да бъде поддържан устойчив темп на нарастване. Нужни са повече действия.

Под действия имате предвид повече стимули?

Мисля, че на последния Конгрес на народната партия в Китай беше потвърдено, че китайските политически лидери са подготвени да предприемат както фискални мерки, така и парични облекчения в подкрепа на стабилизирането на растежа. От HSBC очакваме скоро още по-голямо понижение на основния лихвен процент с 50 базисни пункта, но в рамките на годината ние също така очакваме понижаване на съотношението на минимално изискуемите резерви с 350 базисни пункта. В допълнение към това трябва да бъдат предприети по-сериозни фискални стимули. Видяхме стимулираща политика по отношение на сектора на имотите в Китай, която вече дава резултат. Според нашата прогноза при търсенето на жилища това е от съществено значение за повишаването на дългосрочните инвестиции. Все още не виждаме възстановяване при цените на имотите. Всъщност строителните компании отново започнаха закупуването на земя.

Но голяма част от това е подхранвана от дълг.

Точно така. Основното предизвикателство в дългосрочен план в контекста на задлъжнялостта на местното правителството е, че растящите нива на дълг в корпоративния сектор ще останат основните опасения за инвеститорите през следващите две тримесечия, имайки предвид развитията в макроикономическите данни.

Въпросът е, че нивото на дълг продължава да се покачва, хората задлъжняват все повече. В същото време по-ниските цени на кредитиране, минималните изискуеми резерви, те сякаш се опитват да прикрият проблемите. Все още не виждаме съществени стъпки по отношение на реформата от страна на предлагането. Разбира се, виждаме някои признаци, но това определено не може да се нарече радикална мярка, нещо, което хората искат да видят.

За да бъде поддържан устойчив темп на нарастване и продължаване на икономическото ребалансиране са необходими повече структурни реформи. Необходими са не само монетарни мерки в краткосрочен план, които да стимулират растежа чрез кредитна експанзия.

В някакъв смисъл с ниските цени на кредитиране се поддържат т.нар. "зомби" компании и държавни предприятия.  

Мисля, че трябва да бъдат въведени структурни реформи като реформа на т.нар. превъртане на дълга и реформа от страна на предлагането. Виждаме вече, че политическите действия в тази посока започват да дават резултати на фона на съживяването на икономическата активност. Въпреки това, мисля, че повече структурни реформи, програми и съществени мерки трябва да бъдат насочени към преодоляване на проблема със свръхкапацитета в индустриалния сектор в близките месеци.

 

Последни новини
Още от Новини