Турската централна банка очаквано свали една от основните лихви

Първо заседание и първо решение за новия гуверньор Четинкая

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската централна банка очаквано понижи един от основните лихвени проценти в страната с 0,5 процентни пункта. Става въпрос за лихвата по оувърнайт кредитите, като тя беше понижена от 10,5% на 10%. Останалите две основни лихви – по оувърнайт депозитите и по едноседмичните репо сделки остават непроменени на нива от съответно 7,25% и 7,5%.

Всички 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха именно такъв ход от страна на турската парична институция, докато турската икономика се забавя през последните месеци. Именно подкрепа на икономиката на станата е желаният ефект от разлабването на паричната политика.

Това беше първа среща на Турската централна банка, в която гуверньор на институцията е Мурат Четинкая, след като ден по-рано той официално пое поста.

Мурат Четинкая не се поддаде на желанията за по-сериозно понижение на лихвите, какво е желанието на президента  Реджеп Таип Ердоган и някои официални лица от правителството. Преди заседанието имаше и очаквания, че лихвата по оувърнайт кредитите може да бъде понижена с 0,75 процентни пункта. Те обаче не се оправдаха.

Интересен ще бъде ефектът върху инфлацията, която към момента е на ниво от 7,5%, а прогнозите са до края на годината да се повиши до 8,5% - доста над целта от 5%, поставена от турската централна банка.

 

Последни новини
Още от Новини