През май се очаква Украйна да получи следващ транш по заема от МВФ

Финансовият министър е изправен пред задачата да ускори реформите

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Новият финансов министър на Украйна Олександър Данилюк обяви, че следващият транш от отложения заем от Международния валутен фонд (МВФ) ще бъде получен през май, съобщава Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Мисия на базирания в Ню Йорк кредитор може да посети страната до месец, каза още Данилюк, който бе посочен за финансов министър на 14 април след седмици препирни около сформирането на ново правителство. Украйна разбира ангажиментите си към МВФ и ще повиши цените на природния газ, макар и със закъснение, а парламентът ще приеме закон за корпоративно управление още тази седмица, каза той в интервю от Киев.

„Когато пристигне мисията, ще трябва да изпълним всички наши задължения и сме в процес да направим това“, каза Данилюк, който преди да смени родената в САЩ Наталия Яреско в миналото е работил в McKinsey & Co. „По отношение на транша: веднага щом подпишем нов актуализиран меморандум, ще имаме среща на борда и оттам нататък всичко тръгва“.

40-годишният Данилюк е част от нов кабинет, воден от министър-председателя Володимир Гройсман, който има за задача да засили изпадналите в застой усилия за реформи, особено в борбата с корупцията, и да рестартира заема от МВФ. Плащанията вероятно ще бъдат възстановени през лятото, сочат резултати от анкета сред икономисти, изготвена от Bloomberg този месец. Отложеното получаване на средствата предизвика опасения от централната банка, която предупреди за рискове спрямо гривната и валутните резерви, след като през март те се понижиха за пръв пътот почти година.

Макар че валутата на Украйна е отслабнала с 5,5% спрямо долара тази година, веднага щом се възстанови сътрудничеството с МВФ, „рискът за валутата ще бъде сериозно намален“, каза Данилюк. „Да се върнем към програмата на МВФ е приоритет за мен“.

Очакванията към Данилюк, който преди това бе заместник-началник кабинет на президента Петро Порошенко, са доста големи. Яреско бе изключително популярна сред инвеститорите, след като започна преструктуриране на $15 млрд. от украинския държавен дълг миналата година. Тя бе сред най-отворените за реформи представители на администрацията, поела властта след масовите протести, които свалиха подкрепяния от Москва лидер Виктор Янукович през 2014.

Допълнително финансиране, например гаранция по заем за $1 млрд. от САЩ, може също да бъде подписано „много скоро“, казва Данилюк. Чуждестранните донори казват, че паричните входящи потоци ще зависят от напредъка в борбата с корупцията, царяща над страната от падането на комунизма преди 25 години.

„Говорим за $3,4 млрд. до няколко месеца“, каза Данилюк. Траншът от МВФ за $1,7 млрд. отключва друга помощ за същата сума, добавя той.

Данилюк казва, че иска да повиши стандарта на събирането на данъци. Вместо да прави „значителни“ промени на ставките или политиката, Украйна трябва да „изстиска максимума от подобряването на администрацията“, каза той. Данилюк се опитва и да премине към средносрочно бюджетиране и подкрепя „бързите и прозрачни приватизации“, част от план за увеличаване на приходите към държавната хазна и ефективността на държавните предприятия.

„Предвид броя на предизвикателствата не очаквам да бъда обичан“, каза той. „Но ще направя всичко възможно, за да обяснявам позицията си“.

Последни новини
Още от Новини