Планът за полските ипотечни заеми във франкове няма да се окаже „бедствие“

Това каза вероятният бъдещ централен банкер на страната

Снимка: John Guillemin/Bloomberg Снимка: John Guillemin/Bloomberg

Полша трябва да разреши проблема с ипотечните кредити на своите граждани в чужда валута  бързо, тъй като той представлява основен риск пред финансовата система на страната, каза Адам Глапински – човекът, който вероятно ще се превърне в следващия централен банкер на страната.

„Мога да ви уверя, че план за справяне с ипотечните кредити, направени в чужди валути няма да се окаже бедствие. Всички замесени в изготвянето на плана за кредити в швейцарски франкове, имат стабилността на индустрията предвид“, каза Глапински по време на банков форум във Варшава. Глапински вероятно ще бъде следващият гуверньор на Полската централна банка, като ще наследи Марек Белка.

Проблемите със заемите в чужди валути идват най-вече по линия на швейцарския франк, откъдето идва и името на плана – план за ипотечни кредити в швейцарски франкове. След изненадващото решение на Швейцарската централна банка да премахне тавана на поскъпване на местната валута спрямо еврото на 15 януари 2015 франкът поскъпна, което увеличи тежестта върху кредитополучателите, взели заеми във франкове. Полските граждани са взели ипотечи заеми в чужди валути на обща стойност $45 млрд.

Планът на президента Анджей Дуда работи върху закон, който да преобразува заемите във франкове в полски злоти, като планът беше определен като „чисто зло“ от настоящия гуверньор на Полската централна банка Марек Белка и от Комисията по финансов надзор на страната, откъдето предупредиха, че подобен план ще предизвика банкрути и финансов колапс. 

Последни новини
Още от Новини