Клинтън и Тръмп с победи в Ню Йорк

Коментар на Меган Мърфи от Bloomberg

Хилари Клинтън (третата отляво) празнува победата си на предварителните избори в Ню Йорк; Photographer: John Taggart/Bloomberg Хилари Клинтън (третата отляво) празнува победата си на предварителните избори в Ню Йорк; Photographer: John Taggart/Bloomberg

Това са много важни резултати и за двете кампании, нали? Преди Ню Йорк те загубиха част от инерцията си, нали?

Да, със сигурност. Хилари Клинтън беше започнала да губи инерция, Доналд Тръмп не можеше да спре да прави гафове, които доста му навредиха и доведоха до разгром в Уисконсин само преди две седмици, така че виждаме колко бързо се променят нещата. Това е добра подготовка за ключовите 5 щата през следващата седмица след това за остатъка от процеса за определяне на номинация. Това е по-трудна и по-отворена битка, отколкото много хора очакваха, от много години предварителни избори в Ню Йорк не са били толкова решаващи, колкото тази вечер.

Добре, нека поговорим за Тед Круз. Очакваше се той да се представи много зле в Ню Йорк и той не си помогна особено, нали?

Не, мисля, че той сам си навреди като разкритикува града за ценностите му и това е нещо, което чухме не само от Доналд Тръм, но и от Джон Кейсик и дори Хилари Клинтън. Те тръбяха много за това какво значат ценностите на града и ще чуваме много за това днес и дори утре. Това е удар за Тед Круз, който не успя да се превърне в най-популярния кандидат дори за тези, които опонират на Тръм. Третото му място в Ню Йорк означава, че той ще трябва да се насочи към щати, в които не се очаква да се представи толкова добре следващата седмица. Това ще навреди на тази част от партията, която си казва: Не харесвам Тед Круз, но го предпочитам пред Доналд Тръмп. Сега това изглежда като доста труден избор.

Ришааад Добре, нека поговорим и за демократите, каква е стратегията на Бърни Сандърс?

Меган Трудно е да се каже. Ако не беше толкова назад в Ню Йорк и беше успял да постигне шокираща победа там, сега щяхме да говорим за нещо съвсем различно. Всички щяха да говорят за Бърни Сандърс и продължаващата инерция и ентусиазмът. Това го спря на място и хората ще започнат да се питат кога ще дойде моментът, когато той започне да мисли за пренасочване на хората, които го подкрепят към кандидата, който има значителна преднина не само при спечелените делегати, но и при супер делегатите, вътрешните хора за партията, които наистина могат да направят разликата. Към Бърни Сандърс ще им призиви да помисли как да предаде съобщението си по начин, който ще помогне и на партията на демократите като цяло. Може би отношенията между тях не са толкова лоши, колкото изглеждаше през последните две седмици преди Ню Йорк. 

 

Последни новини
Още от Новини