ЕК погва Google

Според комисията компанията злоупотребява с господстващото си положение

Снимка: Michael Short/Bloomberg Снимка: Michael Short/Bloomberg

Както се очакваше, Европейската комисия (ЕК) уведоми днес американския интернет гигант Google за своето становище, че компанията нарушава антитръстовите правила на Европейския съюз (ЕС). Според ЕК Google злоупотребява с господстващото си положение като налага ограничения на производители на устройства, ползващи нейната мобилна операционна система Android, както и на операторите на мобилни мрежи, съобщават от комисията.

Съгласно предварителното становище Google е приложила проблемната стратегия, защото иска да запази и укрепи своето господстващо положение в сферата на общото търсене в интернет, предава Investor.bg.

ЕК твърди, че Google изисква от производителите предварително да инсталират на своите устройства Google Search, както и браузъра Google Chrome. Освен това ги задължава да определят Google Search за услуга за търсене по подразбиране. Това е условие за предоставянето на лиценз за някои патентовани приложения на Google.

Комисията допълва, че интернет гигантът не позволява на производителите да продават интелигентни мобилни устройства, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на отворения код на Android. Същевременно Google предоставя финансови стимули на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако предварително инсталират на устройствата си единствено Google Search.

Практиките лишават конкурентните търсачки от достъп до пазара чрез конкурентни мобилни браузъри и операционни системи. Според ЕК и потребителите са ощетени от всичко това, защото конкуренцията бива задушавана и се ограничават иновациите в по-широкото мобилно пространство.

Опасенията на Комисията са представени в изложението на възраженията, отправено към Google и неговото дружество майка Alphabet. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването.

„Наличието на конкурентен сектор на мобилния интернет е от все по-голямо значение за потребителите и предприятията в Европа. Въз основа на нашето досегашно разследване считаме, че поведението на Google лишава потребителите от по-широк избор на мобилни приложения и услуги и възпрепятства иновациите от страна на други участници, което е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.Тези правила важат за всички дружества, осъществяващи дейност в Европа. Google сега има възможността да отговори на опасенията на Комисията“, коментира еврокомисарят Маргрете Вестагер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Над половината от глобалния интернет трафик преминава през мобилни устройства, посочва ЕК, допълвайки, че се очаква тази тенденция да се засили през следващите години. Около 80 на сто от интелигентните мобилни устройства в Европа и света работят с Android. Google предоставя лицензи за операционната система на производителите на мобилни устройства.

Последни новини
Още от Новини