Банкови проблеми и Facebook - къде са възможностите?

Коментар на Алексис Доуанс от Mirante Management Fund

Логото на Facebook на конференцията за разработчици в сан Франциско; Photographer: Michael Short/Bloomberg Логото на Facebook на конференцията за разработчици в сан Франциско; Photographer: Michael Short/Bloomberg

Алексис Доуанс, ръководител звено акции на Mirante Management Fund коментира проблемите с банките и как да спечелим от Facebook

Алексис, в момента няма причина да харесвате банковия сектор, нали?

Не става въпрос само за сега, мислим, че е много по-дългосрочно. Когато говорим за банки, предпочитаме да не инвестираме в тях, защото са много трудни за оценяване и за разбиране – те са много сложни институции. В някои случай някои директори не разбират какво се случва на собствените им търговски етажи. Ние смятаме, че има сериозна опасност, идваща от Fintec. В тази компания от „Силициевата долина“ са инвестирани милиарди долари и има много интересни компании, които ще вземем и атакуваме високите такси, които има в някои сектори на банкирането. Ние предпочитаме да се фокусираме върху Fintec, отколкото да купуваме банкови акции.

Разглеждаме компании като Lending club, които използват модела за директно кредитиране от други депозанти, както и Interactive brokers, които имат изключително агресивна политика. Компаниите инвестират изключително много в софтуер и намаляват разходите – в днешно време при банките всичко се върти около това.

Има една вечна история – става въпрос за Facebook – той е навсякъде и вие също казахте това, когато говорехме за виртуалната реалност. Те наеха бившия директор на DARPA - Агенция за разработка на напреднали проекти за защита госпожа Дъган за екипа си „Building 8“.

Зукърбърг е започнал мисия и тя е да монетизира, когато достигне 1 млрд. потребители на своя продукт. Също така, той е започнал мисията да достигне до нашите портфейли. Защо вие не сте омагьосани от Facebook?

Мисля, че Facebook е страхотна компания, но в цената на акцията вече е сериозен растеж. Пазарите включват около 30-40% растеж през следващите 4 години, което наистина е много. Голяма част от успеха вече е взет предвид и не е лесно да се спечели от изкуствен интелект и различен хардуер за виртуална реалност като Oculus Rift. Да, те са добри продукти, но как да спечелим от тях? Става дума за много пари за проучвания и разработки – някои хора публикуват все по-малко свои неща във Facebook и все повече статии и видео клипове. Така че компанията знае все по-малко за хората, и така става по-трудно да се печели от тях.

 

Последни новини
Още от Новини