Австралийските банки финансират собствения си регулатор със $120 млн.

Коментар на Пол Алън, Bloomberg

Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Австралийските банки ще трябва да платят $120 млн. за финансирането на Австралийския регулатор по ценните книжа (ASIC), който отговаря и за банките. Това обяви финансовият министър на страната Скот Морисън. Пол Алън от Bloomberg коментира темата:

Има няколко причини австралийските банки да платят 120 млн. долара за финансиране на Австралийския регулатор на ценните книжа (ASIC). На първо място имаше няколко скандала ударили австралийската банкова индустрия през последните няколко месеца и години. Наскоро например Commonwealth Bank  имаше проблем с подразделението си CommInsure. Имаше обвинения по повод скандал с финансови консултации. Освен това се прави разследване за обвинения в манипулиране на междубанковия лихвен процент. Всичко това даде изражение днес в нов модел за финансиране на ASIC. Ето какво каза финансовият министър:

„Днес обявявам, че банките ще платят допълнителни $120 млн., за да увличат ресурса на ASIC, за да може комисията да си свърши работата и да бъдат предприети действията, които бяха договорени при прегледа на отговорностите на регулатора“, каза Скот Морисън, финансов министър на Австралия.

Банките ще трябва да платят $120 млн, долара, за да финансират собствения си регулатор, може би не е изненадващо, че акциите на всички 4 големи банки поевтиняха след новината. Това е важно за ASIC поради няколко причини. На първо място парите вече не идватот бюджета, така че вече дейността на регулатора не е в ръцете на правителството, което е на власт в момента. Всичко това обаче има и политически аспект. Почти сигурно ще има избои на 2 юли. Опозиционната лейбъристка партия призовава за сформирането на кралска комисия за банковия сектор и задължаването на банките да платят на собствения си регулатор позволява на правителството да отговори на този призив и да излезе с едни гърди напред.

 

Последни новини
Още от Новини