Атина прокарва пенсионната си реформа

Правителството предлага в своя проект минимална месечна пенсия от 384 евро

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Без да получи одобрението на кредиторите, правителството на Гърция внесе в парламента своето предложение за пенсионна реформа, съобщава гръцкото издание Kathimerini. Според негови източници в плановете е предвидено намаляване на пенсиите над 1 170 евро месечно, както и одобрение на постоянно действащ механизъм за намаляване на бонусите.

За намаляване на пенсиите – с между 15% и 20%, на новите пенсионери с над 30 години стаж и заплата над 1 500 евро, съобщава Investor.bg. Причината са новите правила, по които ще се изчисляват новоотпуснатите пенсии в страната.

Заради новата методика на изчисления обаче хората със стаж до 25 години и доходи до 1 000 евро месечно биха получили по-високи пенсии от сегашните.

Правителството предлага в своя проект минимална пенсия от 384 евро на месец, която ще бъде отпускана при минимум 20 години трудов стаж. За всеки две години по-малко трудов стаж, пенсията ще бъде с 2% по-ниска.

Пенсионната реформа е една от най-тежките точки в преговорите между правителството и четворката кредитори на Гърция. Премиерът Алексис Ципрас обеща да не бъдат намалявани основните пенсии. За сметка на това обаче стана ясно, че ще има нов начин за изчисляването на новите пенсии, което ще намали размера им и ще постигне желаното от кредиторите намаляване на разходите за пенсии.

За да бъдат изпълнени исканията за намаляване на разходите, правителството предвижда увеличаване на осигуровките. „Катимерини“ посочва, че една от идеите обаче е реално намаляване на осигуровките, макар и единствено за новите предприемачи. „Отстъпката“ обаче е временна – за срок от пет години и дори правителството я нарича „заем“, защото  самоосигуряващите се ще трябва да възстановят тази сума, преди да се пенсионират.

Самото гръцко правителство признава, че без реформа до няколко години страната няма да може да изплаща пенсии. Идеята за съкращаване на пенсии обаче не среща голяма подкрепа в страната, нито сред собствените депутати на Сириза в гръцкия парламент.

Последни новини
Още от Новини