Земетресението в Япония ще повлияе на туризма

Коментар на Браян Фаулър от Bloomberg

Туристи разглеждат сградите в района Асакуса, Токио; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Туристи разглеждат сградите в района Асакуса, Токио; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Имаме ли вече представа какъв ще бъде икономическия резултат?

Да, до този момент, икономическият ефект се оценява на между 60 и 70 млн. долара, но тази цифра може да се увеличи. Както и ти спомена, влиянието върху туризма в региона ще бъде много сериозно и предстои с наближаването на ваканциите около „Златнатата седмица“

От гледна точка на бизнеса, както споменахме по-рано в предаването, видяхме, че много акции се възстановиха и всички вярват, че производителите, чийто фабрики стоят затворени ще могат да пренасочат производството си към други региони, като така намалят негативния ефект върху печалбите си.

Производителите на автомобили може би ще бъдат засегнати малко по-сериозно, защото веригата за доставки е по-голяма и това може да засегне и производителите на стомана, заради намаленото търсене. Като цяло обаче мисля, че днес виждаме малко повече оптимизъм по отношение на възстановяването.

Как реагира правителството и как се приема тази реакция?

От една страна, правителството беше много щедро, те казаха, че са приготвили 900 000 порции храна, а половината от тях вече са разпределени. Една от изненадите бяха коментарите на финансовия министър. Скептиците мислеха, че министър-председателят Абе може да използва тази трагедия, за да събере нов допълнителен бюджет и евентуално да забави планираното увеличение на данъка продажба.

Това, което чуваме до момента е, че това няма да се случи. Тази сутрин, господин Асу каза, че правителството първо трябва да похарчи бюджета за фискалната политика, която тепърва започва и допълнителните средства, които са в този бюджет, преди да говори за нови бюджети. Освен това, той каза, че увеличението на данъка продажба ще стане факт, ако не станем свидетели на някаква сериозна трагедия.

По думите му не изглеждаше, че това земетресение е достатъчно голямо, за да предизвика подобен ефект.

 

Последни новини
Още от Новини