Печалбата на Goldman Sachs със срив от 60% за тримесечието

Тя е спаднала до 1,14 млрд. долара или 2,68 долара за акция

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската банка Goldman Sachs обяви, че печалбата ѝ за тримесечието се е сринала с 60%, след като трусовете на пазарите са натежали на голяма част от основните дейности на компанията. 

Базираната в Ню Йорк банка обяви, че нетната печалба за първото тримесечие в спаднала до 1,14 млрд. долара, или 2,68 долара на акция, от 2,84 млрд. долара, или 5,94 долара на акция, спрямо същия период на миналата година.

Приходите са намалели до 6,34 млрд. долара от 10,62 млрд. долара.

„Оперативната среда през това тримесечие представя широк спектър от предизвикателства, довели до насрещни ветрове реално към всяка част от бизнеса ни“, заяви главният изпълнителен директор Лойд Бланкфайн.

Акциите на банката поевтиняха с 1,1% в търговията преди отварянето на пазара, пише Investor.bg, цитирайки Wall Street Journal.

С резултатите на Goldman приключва сезонът на отчетите за банките за първото тримесечие. В първите три месеца преобладаваше активност на капиталовите пазари, но и се появиха малко индикации, че глобална рецесия е неизбежна, както много банкови инвеститори се опасяваха още през февруари. За това тримесечие банките отчетоха сериозен спад на печалбата, но все пак задминаха очакванията на анализаторите.

Приходите от инвестиционното банкиране са се понижили с 23% до 1,46 млрд. долара спрямо миналата година и с 5% спрямо предишното тримесечие.

Оперативните разходи междувременно също са се понижили с 29% до 4,76 млрд. долара на годишна база.

Акциите на Goldman са поевтинели с почти 12% от началото на годината досега, което е доста по-слабо представяне от спада от 8% на индекса на големите търговски кредитори KBW Nasdaq Bank за същия период.

Последни новини
Още от Новини