Международните организации срещу укриването на данъци

Те ще сформират група за разработване на нови стандарти за облагане на мултинационални компании

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка ще обединят усилията си и заедно с други международни организации - ООН и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), започват работа срещу укриването на данъци.

Международните организации ще формират група, която да разработи нови стандарти за облагане на мултинационални компании. Целта е да се изгради ефективна данъчна система в развитите държави, която да не позволява данъчни измами, пише Investor.bg.

Решението е свързано с изтеклата информация за милиони офшорни сметки от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca. Скандалът разкри начини за укриване на средства в различни данъчни убежища по света.

Случаят, добил публичност като Panama Papers, стана причина за политическа нестабилност в Исландия и донесе сериозни проблеми на британския премиер Дейвид Камерън, който се оказа бивш собственик на акции в попечителски фонд, регистриран от баща му в офшорна зона.

Макар и акциите от фонда да са продадени преди Камерън да стане премиер на Великобритания, попадането на името му в списъка от Панама може да му създаде доста проблеми и на фона на предстоящия референдум за оставането на Кралството в ЕС.

Досиетата от Панама накараха и други институции да се замислят за политиката си относно данъчните измами. Финансовите министри от Г20 се разбраха по време на последната си среща да затегнат мерките в тази насока.

Последни новини
Още от Новини