Китайската централна банка успява с политиката по насърчаване на новите кредити

Измерителят за допълнителните кредити се повишава до най-високото си ниво от 2006 през март

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайската народна банка се отличава от централните банки в развитите държави по растящата способност да увеличава кредитирането, като влива ликвидност.

Последните данни за март показват, че въпреки трудностите при въвеждането на нова структура на паричната политика тя се оказва ефективна в основата си мисия, а именно - да насърчава кредитирането, за да се стимулира икономическият ръст. Измерителят за допълнителните кредити, създадени благодарение на допълнителната парична база от централната банка, се повишава до най-високото си ниво от 2006 г., сочат данни на Bloomberg, пише Investor.bg.

За сравнение, в Япония този този показател се срина през 90-те години, когато банките нямаха интерес от нови кредити, тъй като агонизираха под тежестта на лошите кредити след пукането на борсовия балон. 

Данните за март показват, че засега това не би трябвало да е проблем в Китай, където ликвидността се увеличава чрез инструменти на паричната политика като седемдневни договори за обратно изкупуване. Увеличаването на новите кредити в юани и на т.нар. широки пари (агрегат M2) показва, че инжектирането на ликвидност от страна на централната банка помага за кредитната експанзия и намалява нуждата от понижение на минимално изискуемите капиталови резерви, казва Шън Дзянгуан, главен икономист в Mizuho Securities Asia в Хонконг. Банката понижи този коефициент до петгодишно дъно от 20 до 17% миналата година.

„Да понижиш минимално изискуемите резерви е като да налееш масло в огъня“, казва Харисън Ху, икономист за Китай в Royal Bank of Scotland в Сингапур. „Китайската централна банка ще бъде предпазлива и ще наблюдава отстрани известно време. Понижения вероятно няма да са необходими в краткосрочен план“, прогнозира той.

Негативната страна е, че новите кредити в Китай не генерират достатъчно икономически ръст както преди. „Количеството нови заеми, необходими за да генерират една единица икономически растеж, скачат до рекордно нива през първото тримесечие“, коментира Джао Ян, главен икономист за Китай в Nomura Holdings в Хонконг.

Това е предупреждение, че все по-голяма част от новите заеми не се използват за продуктивни цели и в крайна сметка може да се превърнат в необслужвани заеми. Лошите кредити от своя страна може да намалят ентусиазма на банките да отпускат нови кредити, което пък да намали ефективността от облекченията в паричната политика – както се случи в Япония през 90-те.

Засега цикълът от години и половина облекчения на Китайската народна банка влияе на имотите. Цените на жилищата, с изключение на субсидираните от държавата имоти, се покачват в 62 от 70 изследвани града през март. През февруари този брой беше 47, сочи статистическата служба.

Последни новини
Още от Новини