Какво движи M&A сделките в Китай?

Уилям Къртин, партньор в Hogan Lovells

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Уилям Къртин, партньор в Hogan Lovells, коментира пазара на сливане и придобиване в Китай, какво движи осъществяването на сделките и неговата прогноза за сектора. Той разговаря с Енджи Лау в предаването First Up по Bloomberg TV. 

Работите върху някои големи сделки. Една от най-скорошните e придобиването на Dell – това е голяма сделка. Вие сте голям лидер в бизнеса. Какво очаквате?

Голямата новина през първото тримесечие, Енджи, е Китай. От една страна, върху нея се отразяват ефектите от пазара на сливания и придобивания в САЩ и Северна Америка. Най-голямата новина обаче е свързана със значителното навлизане на Китай на международния пазар за сливания и придобивания. И аз мисля, че предвид натиска, на който бяха подложени, усилията са добре разбираеми на фона на забавянето на китайската икономика. Правителството реално подкрепи китайските индивидуални агенти и състоянието на предприятията, за да могат да се включат в трансграничните М&А сделки. Секторът, разбира се, беше дестабилизиран от много големи играчи, сред които Великобритания с оглед на възможността за излизане на страната от ЕС; Бразилия на фона на това, което се случи вчера и нейната политическа структура. В този ред на мисли, съществува голяма възможност за развитие пред Китай.

Имайки предвид прогнозите за забавяне на китайската икономика и очакванията за отслабване на покупателната сила на юана какво според Вас търсят китайските компании? Какво ги движи и към кои сектори се насочват? Кои сектори биват ударени най-силно?

Технологичният сектор, Енджи. Общо казано, технологиите ще бъдат движещ фактор. Могат да бъдат в сектора на здравеопазването, финансовия сектор, автомобилния сектор. Ако погледнем автомобилните компании в днешно време, те са не само съвременни компании, а и мобилни такива. Те са информационни центрове. Това започна преди 9-10 години с добър късмет в продажбите, от Volvo до ShenZhen в Китай. Това беше важна стъпка за бизнес сектора в Китай, защото те разбират, че могат успешно да приключат сделките. Мисля, че китайците са много фокусирани върху това да разширят въвеждането на технологиите в полза на своя бизнес. Мисля, че виждат много възможности по целия свят. 

 

Последни новини
Още от Новини