Johnson & Johnson с по-оптимистична прогноза за фискалната година

Силният старт на годината е подкрепен най-вече от растежа на продажбите, заяви CEO на компанията Алекс Горски

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Johnson & Johnson повиши прогнозата си за годината, след като компанията за продукти за грижа за здравето надмина очакванията за първото си тримесечие, въпреки че валутните колебания натежаха върху ръста на приходите, съобщава Investor.bg, цитирайки The Wall Street Journal.

Компанията очаква годишната ѝ печалба да достигне $6,53 до $6,68 на акция. Предишната прогноза беше за 46,43 до $6,58 на акция. J&J очаква приходи от $71,2 млрд. до $71,9 млрд., в сравнение с предишната оценка за $70,8 млрд. до $71,5 млрд.

Главният изпълнителен директор Алекс Горски заяви, че силният старт на годината е подкрепен най-вече от растежа на продажбите.

"Нашият фармацевтичен бизнес продължава да се радва на впечатляващ растеж, имаме подобрение при бизнеса с потребителски стоки и се радваме на успех на бизнеса ни с медицински устройства, като всички те подхранват оптимизма ни за цялата година“, коментира Горски.

През януари J&J обяви плановете си да съкрати около 3000 работни места в своето подразделение за медицински устройства, или 2,5% от цялата си работна сила. Това беше поредният опит на компанията да съживи своя борещ се с редица проблеми бизнес в тази сфера.

Той беше най-големият за Johnson & Johnson, но пое надолу на фона на ценовия натиск, увеличаващата се конкуренция и пазарните промени. В отговор на всичко това J&J се отказа от някои от начинанията си и се фокусира върху области, които се радват на по-голям растеж, като роботиката.

През първото тримесечие приходите от продажбата на медицински устройства спаднаха с 2,4% до $6,11 млрд., което представлява около 35% от общите приходи на компанията.

Печалбата за първото тримесечие спадна до $4,29 млрд., или $1,54 на акция, от $4,32 млрд., или $1,53 на акция, през същия период миналата година. Като се изключат някои елементи, печалбата на J&J възлиза на $1,68 на акция през последното тримесечие. Приходите скочиха с 0,6% до $17,48 млрд.. Неблагоприятните валутни колебания обаче са повлияли на ръста на приходите.

Тъй като близо половината от продажбите на J&J са генерирани в чужбина, резултатите на компанията се оказаха под натиска на силния щатски долар и слабостта на някои развиващи се пазари.

Фармацевтичният бизнес на фирмата, който в момента е най-големият ѝ, е нараснал с 5,9% до $8,18 млрд., подпомогнат от 12,9% увеличение на продажбите на фармацевтични продукти в САЩ.

Последни новини
Още от Новини