Акциите на Sony отново нагоре след земетресението

Цената на акциите скочи с 6,5% до 2914 йени за брой във вторник

Sony Xperia Z4. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Sony Xperia Z4. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Цената на акциите на Sony се изкачи до най-високото си равнище от два месеца в Токио, след като бяха разсеяни притесненията, че земетресението на южния японски остров Кюшу е предизвикало големи проблеми с доставките на сензори за изображения за мобилни телефони, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Цената на акциите скочи с 6,5% до 2914 йени за брой във вторник. Това е най-големият ръст на цената им от 15 февруари насам. Вчера тя се потопи с 6,8%. Sony заяви, че заводът ѝ в Кумамото, който се фокусира предимно върху производството на сензори за дигитални и охранителни камери, остава затворен. Този в Нагасаки, където се правят повече от чиповете за смартфони, работи.

Земетресението, което се случи миналата седмица, уби 44 души, доведе до дерайлирането на високоскоростен влак и стана причина за принудителното затваряне на заводите на компании като Toyota Motor и Renesas Electronics.

CMOS сензорните чипове на Sony, които превръщат светлината в дигитални сигнали, са ключов компонент в дигиталните камери и смартфоните като iPhone на Apple. Спирането на дейността нанесе удар на бизнеса с чипове на Sony в момент, в който търсенето се забавя, а силната йена прави продажбите в чужбина все по-трудни.

"Влиянието на земетресенията в Кумамото върху доставките на сензори за смартфони вероятно ще бъде ограничено“, коментира Масару Сугиама, базиран в Токио анализатор на Goldman Sachs Group.

Sony спря производството и евакуира работниците във фабриката след земетресението, което се случи преди пет дни. Освен в Кумамото, Нагасаки и Оита, Sony произвежда такива сензори и в Кагошима и Ямагата. Тя прави по 68 хил. бройки от устройствата всеки месец, посочва говорителят на компанията Томио Такизава.

Последни новини
Още от Новини