Успехът в Кипър ще помогне на целия регион: Папандреу

Бившият гръцки премиер казва в интервю за Хюриет, че бежанската криза е сближила гърци и турци

Никозия, Кипър. hotographer: Staton R Winter/Bloomberg News. Никозия, Кипър. hotographer: Staton R Winter/Bloomberg News.

Един от малкото позитивни ефекти на бежанската криза в Европа е съживяването на отношенията между Гърция и Турция. За бившия гръцки министър-председател и бивш лидер на Пасок Георгиос Папандреу това е "възможност, която не бива да се пропуска", казва той в интервюто си за Hurriyetdailynews.

В него потомственият политик говори за намиране на решение за Кипър - островът, разделен след турската интервенция през 1974.

Според Папандреу моментът е подходящ "да се направи повече" заради регионалните проблеми:

"Сирия, бежанската криза, климатичните промени създават все повече напрежение в региона, което прави отношенията ни още по-важни".

На много острови кризата не се усеща "защото има много туристи от Турция" и износът на Гърция се увеличава, казва Папандреу.

"Икономическата криза ни направи по-чувствителни за факта, че можем да се възползваме взаимно, ако работим заедно в много области".

 

Лидерите на ЕС и Турция се договориха през март Гърция да връща всички новопристигнали бежанци на своя територия от Турция, ако Германия приема същия брой на своя територия. Сделката се реализира въпреки опитите на Кипър да я спре.

Ако предишните контакти и сътрудничество между Гърция и Турция не бяха факт, "бежанската криза щеше да е много по-трудна за управление", казва Папандреу.

"Имаме хуманитарното задължение да помагаме на бежанците, но е трудно. Ако споделим бремето, ще бъде по-леко. Трябва да сме сигурни, че сделката спазва международното право", казва бившият гръцки премиер.

 

Броят на бежанците, пристигнали в Европа от началото на годината по море стигна 177 000 души съобщава Международната организация по миграция.

177 207 са пристигнали през Средиземно море в Италия, Гърция, Испания и Кипър от началото на 2016.

От тях в Гърция са влезли 153 362 души.

732 души са безследно изчезнали.

Четете още: Ще влезе ли обединен Кипър в ЕС.

Инвеститорите се интересуват от обединен Кипър.

Отряд британски морски пехотинци от базата в Кипър бяха изпратени да патрулират в Средиземно море,  за да осигурят моментален отговор на евентуални атентати в курортни райони, съобщи CyprusMail в понеделник.
На 12 април египтянин отвлече вътрешен полет на Egypt Air и принуди самолета да се отклони за Кипър, за да поиска там политическо убежище.

 

Последни новини
Още от Новини