Турция вероятно ще понижи лихвите в сряда

Първото заседание с новия гуверньор вероятно ще бъде белязано от решение

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Ако Турция понижи лихвите на срещата си в сряда (20 април), това ще бъде едно от най-малко изненадващите решения за последните 3 години. Голямата неизвестна е с колко точно ще бъдат понижени те.

Всички 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират понижение в една от основните лихви в Турция – лихвата по оувърнайт кредитите - в сряда (20 април), като това е първият подобен консенсус от ноември 2012 насам. Към момента нивото на тази лихва е 10,5%. Решението, което ще вземе Турската централна банка, е интересно и по още един повод – то ще дойде ден след като Мурат Четинкая официално встъпи в длъжността на гуверньор. Все още никой не знае дали той ще посегне към по-сериозни понижения на лихвата.

И президентът на страната Реджеп Таип Ердоган, и някои официални лица от правителството казаха, че централната банка трябва да понижи лихвените проценти значително, за да даде тласък на турската икономика, чийто обем достига $720 млрд. Игит Булут, главният съветник на президента, каза, че централните банкери вероятно ще понижат горната граница с до 0,75%, което е с 0,25% над средната прогноза на икономистите, очакващи орязване на лихвата с 0,5%.

Турската лира може да се справи с понижаване на основната лихва от 0,5%, каза Пьотр Матис, форекс стратег за развиващите се пазари в Rabobank в Лондон, докато агресивно понижаване на лихвата с 1% или повече може да доведе до сътресения на пазара и да се окаже контрапродуктивно, тъй като ще доведе до сериозна корекция на лирата спрямо долара.

Понижаване на основната лихва в Турция ще има отражение и върху финансовата стратегия кери трейд, при която инвеститорите взимат заеми във валути, където лихвите са ниски и купуват активи на пазари, където лихвите са по-високи. Турция ще загуби част от привлекателността си за инвестиции от тази гледна точка с понижаване на лихвите в страната.

През миналия месец, на 24 март, Турската централна банка понижи един от основните си лихвени проценти в четвъртък за пръв път от над година насам. Централната банка, оглавявана от управителя Ердем Башчъ понижи лихвата по овърнайт кредитите от 10,75% до 10,5% и остави едноседмичната си репо лихва на ниво от 7,5%. Лихвата по овърнайт депозитите също остава без промяна на стойност от 7,25%.

Решението на Турската централна банка ще стане ясно в 14:00 ч. българско време на 20 април.

 

Последни новини
Още от Новини