Цените на новите жилища в Пекин с 16% ръст на годишна база през март

Повишение на месечна база е регистрирано в 62 града в Китай

Жилищни сгради в Пекин, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Жилищни сгради в Пекин, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Хайди Лун от Bloomberg коментира последните данни за цените на имотите в Китай

Да, Ивон, не сме изненадани да видим раздвижване в сектора на недвижимите имоти в Китай, особено в големите градове. През март цените на нови жилища с изключение на тези, субсидирани от правителството, отбелязаха ръст на месечна база в 62 града. При цените на съществуващите жилища в Шанхай има повишение от 6,2% на месечна база. Цените на новите жилища в града пък са с 3,6% нагоре. За Пекин ръстът е с 6,3% за цените на съществуващите имоти, а за новите той е 3% през март.

 

Цените на новите жилища спадат в 29 града на годишна база и се повишават в 62 града на месечна база. На годишна база ръстът е в 40 от градовете, обхванати от изследването на Националното статистическо бюро. Така че като цяло наблюдаваме повишение. Това е движение, което видяхме от началото на цикъла на облекчения – шест намаления на лихвите от ноември 2014, серия понижения на минималните изискуеми резерви и голямото кредитиране в икономиката. Голяма част от него бе насочено към имотния сектор и именно то задвижи цените на жилищата в големите градове - Пекин, Шанхай, Шенджен. В Шенджен цените се повишиха с 60% за 12 месеца.

 

Все още чакаме данни за спада в някои градове, но очакваме, отчитайки това, което виждаме тук, около 6% повишение на цените на жилищата в градове като Шанхай и Шенджен. Вероятно ще продължим да наблюдаваме възстановяването на две скорости – на големите и малките градове. Малките се борят да се измъкнат от пренасищането. Големите градове продължават да са изправени пред прегрелия пазар, който властите се опитват да успокоят. Да обобщим, цените на жилищата в Китай продължават ръста си и през март.  

 

Последни новини
Още от Новини