Трябва ли инвеститорите в Китай да бъдат по-оптимистично настроени?

Коментар на Адреан Моуат, главен стратег за развиващите се пазари в JPMorgan

Жилищен квартал в Шанхай, Китай, 11 април 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Жилищен квартал в Шанхай, Китай, 11 април 2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Адреан Моуат, главен стратег за развиващите се пазари в JPMorgan, коментира перспективите пред развитието на китайската икономика. Той разговаря с Ивон Ман и Енджи Лау в предаването Asia Edge по Bloomberg TV.

Напоследък променихтe нагласите си, вие сте позитивно настроен спрямо китайската икономика. Какво ви накара да промените очакванията си?

Не казваме, че трябва да бъдете оптимистично настроени спрямо китайската икономика. Ние просто обръщаме внимание на хората, че не трябва да бъдат толкова мечи настроени колкото са в момента. Има два основни риска, които определят техните настроения. Един от тях е какво ще се случи с офшорния юан. Според някои анализатори се очаква силно обезценяване, което според нас е малко вероятно. Това определено се доказва от капиталовите потоци през втората половина на 2015, който достигат трлн. долари. Виждаме, че валутните резерви се повишават през март все още със сравнително по-слаби темпове спрямо отлива на капитали, но все пак нарастват. Страховете около валутата намаляват и това определено е доказателство, че икономиката се стабилизира, така че огромният страх, свързан с забавянето на китайската икономика, се разсейва. Това често се отразява на капиталовия пазар. Инвеститорите се освобождават от най-големия риск и капиталовите пазари поемат нагоре.

Ръстът на цените на новите жилища в Китай представлява ли резултат и доказателство, че стимулите работят?

Домакинства в Китай не са по-различни от домакинствата в останалата част на света. Те искат да живеят добре. Ако намалиш цената на жилищните имоти като намалиш лихвите по ипотечните кредити, с което и вноските по заема, това ще доведе до увеличаване на търсенето. Мисля, че има стимулиращ ефект в контекста на представянето на китайската икономика и от гледна точка на това, че монетарната политика трябва да има механизъм що се отнася до сектора на домакинствата. Макар и да знаете, че този въпрос е дискусионен що се отнася до индустриалния сектор, където имаме свръхкапацитет.

 

Последни новини
Още от Новини