Преговорите в Доха завършиха без споразумение

Саудитците поискаха всички страни от ОПЕК да замразят произвоството, Иран не дойде в Катар

Сонда на Сибнефт. Русия. Photographer: Dmitry BeliakovBloomberg News Сонда на Сибнефт. Русия. Photographer: Dmitry BeliakovBloomberg News

Участниците в срещата не успяха да постигнат споразумение по замразяване на добивите на петрол. Следващият кръг преговори може да се проведе след срещата на ОПЕК през юни.

Изходът от заседанието на 16-те министри на петрола в хотел Шератон в Катар се реши от страна, която не присъства, съобщи Bloomberg.

Решението на Иран в навечерието на срещата да не присъства показа, че нещата няма да потръгнат. Когато министрите се събраха на следващия ден Саудитска Арабия изненада някои от тях като настоя всеки член на ОПЕК, включително Иран да подкрепи замразяването на производството на петрол.

Когато накрая заседанието завърши късно вечерта без сделка - неуспех, който може да свали още цената на петрола - домакинът, министърът на петрола на Катар, Мохамед Ал Сада обяви резултата на пресконференцията:

"Включването на всички членове на ОПЕК окончателно ще помогне да се постигне споразумение".

Ал Сада обеща още консултации преди срещата през юни.

Предложението за замразяване на производството, направено през февруари като първо координирано действие между ОПЕК и страните извън организацията от 15г. насам падна в жертва на напрежението между Саудитска Арабия и основния й конкурент в региона, пише Bloomberg.

 

Мохамед Бин Салман, заместник-престолонаследникът на Саудитска Арабия, поел контрола над икономическата политика на най-големия производител на петрол в света публично предупреди два пъти, че сделка не е възможна без участието на Иран.

Техеран настоя на правото си да увеличи производството до нивото отпреди международните санкции.

 

Преговорите трябваше да започнат в неделя сутринта, до закъсняха и се откриха към 15:30 българско време. Първоначалният проект на споразумение предвиждаше замразяване на добивите до 1 октомври 2016 на нивото от януари 2016. Специална комисия трябваше да следи за спазването му.

В преговорите в Доха на 17 април участваха 18 страни – 11 от 13-те членове на ОПЕК, без Либия и Иран, както и Русия, Казахстан, Азербайджан, Бахрейн, Колумбия, Мексико и Оман.

Постоянният представител на Русия в ОПЕК Владимир Воронков каза за РИА Новости, че преговорите между Москва и картела по замразяване на добивите може да продължат.

„Въпросът е много сложен и за съгласуване на позициите на страните има нужда от още време“, каза той.

Според Александър Назаров от Газпромбанк липсата на споразумение в Доха ще доведе до корекция на цените на петрола под 40 долара за барел.

„Катастрофа и спад на цените няма да има, защото пазарът не изключваше провал в преговорите от Доха“, каза Назаров, цитиран от РБК.

Цените на петрола се очаква да се понижат след като производителите не постигнаха очакваното споразумение на срещата в Доха, пише WSJ.

Последни новини
Още от Новини