Печалбата на Morgan Stanley спада с 53% през Q1

Приходите са се сринали до $7,79 млрд., което е под прогнозата на анализаторите за $7,78 млрд

Morgan Stanley, Ню Йорк. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News. Morgan Stanley, Ню Йорк. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

Американската банка Morgan Stanley обяви, че печалбата ѝ е спаднала с 53% през първото тримесечие, тъй като опасенията около икономиката са ограничили интереса на клиентите на Wall Street към търговия и сделки, съобщава Investor.bg, цитирайки Wall Street Journal.

Печалбата обаче бие оценките, което вдигна цената на акциите на банката с около 3% в търговията преди отварянето на пазара. Нетната печалба е спаднала до $1,13 млрд., или 55 цента на акция, от $2,39 млрд. през миналата година. 

Приходите са се сринали до $7,79 млрд., което е под прогнозата на анализаторите за $7,78 млрд.

Morgan Stanley и други големи банки преминават през сериозен спад на бизнеса с търговия с дългове. Спадът накара компанията да направи съкращения в подразделението, което намали възвращаемостта на Morgan Stanley по собствения капитал – ключов показател за рентабилността на банките.

Възвращаемостта по собствения капитал се е понижила до 6,2% през първото тримесечие на годината спрямо от 13,5% миналата година, без да се взимат предвид счетоводните корекции. Директорите на Morgan Stanley обещаха да вдигнат възвращаемостта до 9-11%.

Волатилните пазари отслабват и активността в инвестиционното банкиране през първото тримесечие, отразявайки се негативно на подразделението, което бе лъч светлина миналата година.

Приходите от търговия са се понижили с 34% до $2,69 млрд. от $4,08 млрд. през първото тримесечие на 2015, с което банката отбелязва по-сериозен спад в сравнение с конкурентите си.

Приходите от търговия с дълг, валути и суровини са се понижили с 56% до $873 млн., докато тези от търговия на фондовите пазари – с 10% до $2,06 млрд.

Спадът на приходите от търговия не е толкова остър, колкото очакваха анализаторите и инвеститорите в началото на април. Акциите на банките отчитат рали през последната седмица отчасти заради успокоението, че най-мрачните прогнози за първото тримесечие се оказаха необосновани.

Приходите от инвестиционно банкиране са се понижили с 16% до $990 млн. от $1,17 млрд. през първото тримесечие спрямо миналата година.

Главният изпълнителен директор Джеймс Горман заяви, че тримесечието се характеризира с предизвикателни пазарни условия и намалена активност сред клиентите.

„Макар че виждаме някои признаци на възстановяване на пазара, глобалните несигурности продължават да натежават върху активността на инвеститорите“, каза той.

Приходите на Morgan Stanley от управлението на благосъстояние възлизат на $3,67 млрд. спрямо $3,83 млрд. за същия период на миналата година. Приходите от управлението на инвестиции обаче се е понижило с 29% до $477 млн. заради загуби от инвестиционни и имотни фондове.

Акциите на компанията се сринаха с 19% от началото на годината досега, като инвеститорите се страхуват за способността на Morgan Stanley да преодолее спада.

Последни новини
Още от Новини