Германските акции с все по-големи загуби

Коментар на София Коста от Bloomberg и Антонин Жулие

Статуя на мечка пред фондовата борса във Франкфурт, Германия; Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Статуя на мечка пред фондовата борса във Франкфурт, Германия; Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Коментар на кореспондента от Bloomberg София Коста Е Хорта и Антонин Жулие, ръководител на търговията с акции на Citi Group.

Защо ситуацията се промени?

Не знам, а се промени толкова много за толкова кратко време. Преди точно година, Dax беше на рекордно високо ниво имахме почти 20 поредни рекорда.

Има две страни в тази история – едната е, че Германия е индустриалния лидер в Европа. След като Марио Драги изготви всички тези мерки, за да стимулира растежа, хората започнаха да купуват германски акции, мислейки си, че ако ще видим възстановяване, то ще е в Германия, където искаме да бъде. Точно тогава се случи и това в Европа, за което говорехме по време на паузата – огромния спад при еврото. Не забравяйте, че голяма част от немските компании изнасят. Затова хората купуваха немски акции, докато течеше кризата с еврото, защото те изнасят за Китай, за други страни...

За да спечелят от еврото.

Да, точно така. През първото тримесечие, еврото се покачи спрямо долара, това беше най-големият ръст от 2011, така че голяма част от тази история все още се развива. Ако вземем предвид и забавянето в Китай, това удвоява проблемите за германските акции и наистина не бихте искали да сте там. Антонин, вие казахте, че има доста по-интересни места в момента.

Специално в Германия, ако погледнем и еврото, изглежда, че количествените облекчения в световен мащаб се изместват от дъното на валутите и се опитват да постигнат кредитни облекчения. От тази гледна точка беше очевидно, че всички ще изберат Германия. За нас вътрешното възстановяване в Европа означава да обърнем повече внимание на Франция и някои страни от периферията, където тези количествени облекчения ще се усетят и ще имат по-голямо значение, главно под формата на кредитни облекчения. От гледна точка на позиционирането, никога не сме усещали голямо влияние от активните играчи. Видяхме голям пасивни потоци през миналото лято, което може би беше подтикнато от хеджирани в долари борсово търгувани фондове. Тези активи бяха натрупани до края на миналата година и сега започват да намаляват. Вече не става въпрос само за слабостта при еврото, но и за вътрешното възстановяване, ето защо виждаме и известен натиск в Германия през последните няколко месеца и смятаме, че той ще продължи.

Вие току-що се върнахте от САЩ. Какво според вас ще трябва да стане, за да започнат хората там да инвестират тук в Германия и Европа?

Мисля, че две неща. Първото е да се избегне евентуален проблем на 23 юни, който да послужи като катализатор или извинение да не се инвестира в момента. По-важното е в средносрочен план, когато доларът започне да се представя по-добре, тогава активните играчи трябва да започнат да го купуват. Досега, Европа не се представя толкова добре в сравнение с Америка по отношение на цените на валутите и акциите в евро. Затова докато доларът не поскъпне за повече време и картинката не се изясни, е малко вероятно да видим големи парични потоци.

 

Последни новини
Още от Новини